23. мај 2014. Одржана „Симулација седнице Народне скупштине“

23. мај 2014. Одржана „Симулација седнице Народне скупштине“

Петак, 23. мај 2014.

Одржана „Симулација седнице Народне скупштине“

У Дому Народне скупштине одржана је „Симулација седнице Народне скупштине“ у којој су учествовали средњошколци из око 40 општина и градова Републике Србије.


Седницу је отворила председница Народне скупштине Маја Гојковић. Председница Скуштине Србије истакла је да јој је посебно задовољство да поздрави омладину Србије у овим тешким околностима борбе са стихијом, незапамћеним поплавама и клизиштима, које су погодиле нашу земљу и навела да су млади показали најплеменитије лице Србије.

„Опасност још увек траје, али уз тугу због жртава и губитака, наша земља има и разлога за понос, због снаге својих људи и вас, младе генерације, која се несебично ставила на располагање држави и њеним институцијама, на првој линији борбе са овом невољом“, рекла је председница парламента.
Председница Народне скупштине захвалила се свим пријатељима Србије из читавог света, који су притекли у помоћ, као и амбасадору САД Мајклу Кирбију за помоћ коју нам је пружила његова држава и навела да на ту помоћ доказаних пријатеља Србија рачунаи у будућности, јер ће превазилажење последица ове катастрофе трајати дуго и захтевати још много нашег рада, пожртвовања и материјалних средстава.
Гојковић је ученицима поручила да је због будућности коју Србија види у њима одлучено да се и у данима жалости оствари овај важан пројекат. „Тиме шаљемо јасну поруку да посебно у овој ситуацији, упркос тешкоћама, Скупштина Србије мора да ради још више“, рекла је Гојковић и поручила ученицима да је најважније да током данашње сумулације рада парламета осете снагу аргумената, дух демократије, културе дијалога и отворености за другачије мишљење.
„Уверена сам да ћете то искуство понети са собом из данашњег дана, и његову вредност поделити са својим суграђанима, који нису имали прилике, као ви данас, да се директно упознају са радом Народне скупштине“, рекла је Гојковић.

Средњошколцима се обратио и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Њ. Е. Мајкл Д. Кирби. Амбасадор је на почетку свог говора, у своје име, као и име председника Сједињених Америчких Држава, Барака Обаме и целокупног америчког народа изразио дубоку тугу због трагедије изазване поплавама, које је погодила Србију. Он је истакао да су Сједињене Америчке Државе једна од пријатељских земаља које су Србији притекле у помоћ и додао да и у овом тешком тренутку за Србију америчка Влада подржава српску Владу. У даљем обраћању средњошколцима, амбасадор Кирби говорио је о функционисању америчког Конгреса и Сената, које је упоредио са функционисањем српског парламента. Он је поздравио одржавање оваквог догађаја наглашавајући неопходност да млади науче како функционишу и Народна скупштина и Влада Републике Србије. Он је поручио средњошколцима да су баш млади ти који теба да уобличују будућност своје земље.

Народни посланик Владимир Павићевић упознао је средњошколце са функционисањем Народне скупштине. Он је говорио о значају деловања Народне скупштине у политичком систему Републике Србије.

„Симулација седнице Народне скупштине“ одржана је у организацији НВО „Омладински одбор образовања“ и Народне скупштине Републике Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1