3. март 2012. Учесници конференције „Улога парламената у процесу одлучивања о приоритетима: смањење јавних трошкова или стимулисање економије“

3. март 2012. Учесници конференције „Улога парламената у процесу одлучивања о приоритетима: смањење јавних трошкова или стимулисање економије“

Субота, 3. март 2012.

Одржана конференција „Улога парламената у процесу одлучивања о приоритетима: смањење јавних трошкова или стимулисање економије“

Конференција Регионалне мреже парламентарних одбора за економију и финансије земаља западног Балкана под називом: „Улога парламената у процесу одлучивања о приоритетима: смањење јавних трошкова или стимулисање економије“, у организацији Народне скупштине, Фондације Фридрих Еберт и Института економских наука, одржана је данас у Дому Народне скупштине.


Конференцију, на којој су учествовали парламентарци земаља западног Балкана и стручњаци из области економије, отворила је председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић. Председница Народне скупштине навела је да је за представнике грађана кључно да разумеју последице одлука које доносе у парламенту. Улога посланика из одбора за финансије и привреду, као најстручнијих за те области, јесте немерљива и зато је и један од циљева ове конференције проналажење начина како да се додатно унапреде капацитети за успешан рад ових одбора, навела је Ђукић Дејановић.
Учесницима се обратила и потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић, указујући да свака политичка одлука донета у парламенту производи последице на грађане чије интересе он и заступа. Зато, парламентарци не смеју да остану неми пред питањима грађана која се тичу квалитета њиховог живота, нагласила је Чомић. Потпредседница Народне скупштине навела је да је на државама западног Балкана да саме утврде за њих најбоља економска решења, која ће бити истовремено комплементарна са економским решењима Европске уније.
Директор канцеларије Фондације Фридрих Еберт у Београду др Михаел Ерке истакао је да економска питања, као што су јавна потрошња и стимулација економије, нису само техничка, већ да су то и политичка питања. Eрке је указао и на важност регионалне сарадње, не само међу Владама држава западног Балкана, већ и међу парламентима, чему, по његовој оцени, допринос даје и ова конференција.
Директор Института економских наука проф. др Дејан Ерић изразио је задовољство што је Народна скупштина постала место окупљања, разговора и налажења решења за значајна економска питања. Све државе западног Балкана теже истом циљу, чланству у Европској унији, а успешна регионална сарадња убрзаће тај процес, додао је Ерић.
Парламентарци земаља западног Балкана и стручњаци из области економије, као панелисти и учесници регионалне конференције, отворили су и размотрили различите теме: могућности јачања капацитета парламентарних одбора за економију и финансије у циљу стицања значајније улоге у процесу креирања економских политика, размотрили су и дилему да ли дати предност смањивању јавних трошкова или стимулисању економије, као и питања постојања економских и политичких баријера за трговину у региону.
У закључним разматрањима, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић оценила је да је заједнички став учесника регионалне конференције да треба додатно оснажити надлежне одборе за економију и финансије кроз прецизније дефинисање њихових надлежности и послова, као и кроз интензивнију сарадњу са економским стручњацима, ради бољег повезивања политике и струке.
Када је у питању дилема да ли смањити јавне трошкове или стимулисати економију, учесници конференције су се сложили да нема готових решења како доћи до економског развоја, али да свакако треба радити на снижавању свих непотребних буџетских трошкова. У вези са тим, веома је битно да парламентарни одбори боље контролишу буџет.
Неопходност регионалне сарадње држава западног Балкана кроз заједничке инфраструктурне пројекте, сарадњу економских института у региону, као и кроз интензивну међупарламентарну сарадњу, јесте мишљење које деле учесници ове конференције, истакла је потпредседница Народне скупшине.
Регионална мрежа парламентарних одбора за економију и финансије земаља западног Балкана основана је на Регионалној парламентарној конферецнији одржаној у Београду, у марту 2009. године, са циљем унапређења сарадње између парламената овог региона.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2