Четвртак, 15. децембар 2011.

Одржана Конференција „Улога парламента у контроли политика са родног становишта“

Конференција под називом „Улога парламента у контроли политика са родног становишта“, у организацији Одбора за равноправност полова и у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији, одржана је данас у Дому Народне скупштине.


Поред чланова Одбора за равноправност полова, конференцији су присутвовали и представници парламената Македоније и Босне и Херцеговине, као и представници Скупштине АП Војводине.

Конференцију је отворила шефица Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији Карин Вагнер (Karin Wagner), најпре изразивши задовољство одазивом бројних делегација земаља из региона, а потом напоменувши важност успостављања регионалне сарадње. Фалони је истакла значај инклузије родне перспективе у јавне институције, као и промоције ове теме која је од круцијалне важности за друштво.

Народна посланица Јелена Травар Миљевић поздравила је иницијативу Мисије ОЕБС-а да се одржи скуп посвећен улози парламента у контроли политика са родног становишта и истакла значај отвореног разговора на тему родне равноправности.

Учеснике је поздравила и извршна директорка CEE Network for Gender Issues Соња Локар, која је своје излагање посветила искуствима словеначког парламента на тему „Улога Одбора за родну једнакост у праћењу политика са родног становишта – најбоље праксе“, истакавши важност постојања правног оквира који пружа подједнаке могућности женама и мушкарцима у друштву. Такође је напоменула и контролну улогу парламента у спровођењу закона, који омогућава родну равноправност на свим друштвеним пољима.

На конференцији је учествовала и професорка Правног факултета Универзитета у Новом Саду Мирјана Пајванчић, која је такође истакла значај коришћења свих инструмената парламентарне контроле примене закона, који подразумевају организовање јавних слушања, доношења закључака и препорука, као и тражење редовних тематских извештаја од Управе за родну равноправност Министарства рада и социјалне политике.

Након излагања панелиста представљен је приручник под називом „Како користити родно осетљиво буџетирање приликом праћења политика са родног становишта“, који пружа смернице за увођење родне перспективе у рад парламента.

У дискусији су учесници разменили искуства и примере добре праксе институција из којих долазе, што је и био циљ ове конференције.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30