9. децембар 2021. конференција поводом Међународног дана људских права

9. децембар 2021. конференција поводом Међународног дана људских права

Четвртак, 9. децембар 2021.

Одржана Конференција поводом представљања Посебног извештаја о дискриминацији деце

У Дому Народне скупштине одржана је Конференција поводом представљања посебног извештаја о дискриминацији деце. У уводном обраћању председник Народне скупштине и председник Одбора за права детета Ивица Дачић истакао је да је Извештај веома детаљан и свеобухватан и да обухвата велики временски период, од 2014. године до половине ове године.


„Најпре бих желео да истакнем један од његових главних налаза, а то је да је у овом периоду стање у вези са положајем деце унапређено, и да је у погледу остваривања њихових права учињен значајан напредак. С тим у вези, драго ми је да се и у овом Извештају констатује да је Република Србија у протеклим годинама изградила адекватан антидискриминациони правни оквир, усвајањем бројних закона из ове области и ратификовањем свих битних међународних докумената који се тичу унапређења заштите људских права и забране дискриминације. Закон о забрани дискриминације, који је усвојила Народна скупштина је у том смислу темељ наше заједничке борбе против дискриминације у сваком њеном облику, укључујући и борбу против дискриминације деце“, рекао је председник Дачић.

Ипак, како каже Дачић дискриминација деце у нашем друштву још увек је присутна, упркос томе што је то наш правни и институционални оквир забрањују и да је и даље велики простор у којем институције наше државе и цело друштво морају да уложе напор да се елиминише сваки вид дискриминације деце.

„Зато овај Посебан извештај о дискриминацији деце, који нам се данас представља, треба да схватимо као позив свим друштвено одговорним актерима у нашој земљи, да заједничким снагама допринесемо да се према сваком детету поступа на достојанствен начин, без обзира на њихове међусобне различитости и специфичности, са циљем стварања таквог друштва у којем би дискриминација деце била искључена“, закључио је Дачић.

На скупу су говорили и министар за бригу о породици и демографију и председник Савета за права детета Владе Републике Србије Радомир Дмитровић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и директорка УНИЦЕФ-а у Србији Дејана Костадинова.

Посебан извештај о дискриминацији деце присутнима је представила Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

У наставку Конференције уследила је панел дискусија на тему „Улога цивилног сектора у унапређењу положаја деце“ у којој су учествовали Ивана Бадњаревић из Удружење Храбриша, Нада Ђуричковић из Ромског центра за жене и децу „ ДАЈЕ“, Лидија Буквић Бранковић у име Центар за позитиван развој деце и омладине (ЦЕПОРА), Горан Ројевић директор Хуманитарне организације Дечје срце, а уводничарка и модераторка била је Невена Вучковић Шаховић из Центар за права детета.

По завршетку конференције дате се препоруке у циљу заједничке борбе против дискриминације деце у сваком њеном облику.


Видео (1)

Четвртак, 9. децембар 2021. | конференција поводом Међународног дана људских права 09.12.2021.