Петак, 10. септембар 2021.

Одржана конференција: „Памтимо и стојимо уз САД“

У Дому Народне скупштине, данас је одржана конференција „Памтимо и стојимо уз САД“, поводом обележавања двадесетогодишњице терористичког напада вахабистичке исламистичке терористичке групе Ал Каида на Сједињене Америчке Државе.


На самом почетку скупа, присутнима се обратио народни посланик проф. др Владимир Маринковић који се посебно захвалио председнику Народне скупштине Ивици Дачићу, амбасадору САД у Србији Њ.Е. Ентони Годфрију, и оснивачу удружења „Мост Исток Запад“ (East West Bridge) Јовану Ковачићу, на подршци за организацију овог скупа, који је како је народни посланик навео постао традиција. „Данас желимо да изразимо солидарност и саосећање са Сједињеним Америчким Државама, са америчким народом, да се подсетимо на наше савезништво и на то да наши народи деле исте вредности, да смо много тешких тренутака и изазова пребродили заједно и да пошаљемо поруку да можемо да унапредимо наше односе и доведемо их до највишег нивоа“, навео је Маринковић. У обраћању је истакао да је Србија у протеклих неколико година остварила снажне политичке, економске и војне односе са САД и да ће заједно са удружењем Мост Исток Запад и Конгресом српско-америчког пријатељства организовати низ догађаја, који ће се тицати војне и економске сарадње и иницијативе „Отворени Балкан“, на којој ће се прославити 140 година дипломатских односа две земље. Маринковић је наво да ће се 24. септембра обележити и 70 година војне сарадње и војне помоћи које је Србија примила од САД. Истакао је да Србија почиње и са САД да гради културу сећања, с обзиром да ће се у септембру обележити и 74 године Халијард мисије, у којој је спашено више од 500 америчких пилота од стране припадника Југословенске војске у отаџбини и српског народа, у Другом светском рату.

Проф. др Владимир Маринковић замолио је пастора Ненада Савића да отвори Конференцију читањем молитве, за све жртве терористичког напада на САД, 11. септембра 2001. године. Пастор се присутнима обратио читањем псалма 23, Библије.

Након уводне молитве, председник Народне скупштине Ивица Дачић искористио је прилику да Влади Сједињених Држава и свим породицама трагично настрадалих у терористичким нападима у Сједињеним Државама искаже поштовање и солидарност грађана Србије и своје лично саучешће у њиховој жртви. Навео је да је у протеклих 20 година свет је доживео велике промене, многе од њих обликовала је управо борба против тероризма и одговор мирољубивог човечанства на растући екстремизам који је угрожавао његов живот и развој. Додао је да је Република Србија све то време део глобалне заједнице народа који се одупиру продору тероризма, спречава његовог ширења и преузимања нових облика деловања. “Ми добро знамо да је подручје Балкана један од региона у којима се регрутују борци за ратишта у удаљеним крајевима света и зато користимо све наше ресурсе да спречимо ове активности екстремиста. Уверени смо да нико против тероризма не може да се одбрани сам, ма колико да је велики и моћан. То је једна од најважнијих поука коју смо сви заједно извукли и из трагедије 11. септембра и зато је од огромне важности да очувамо глобално заједништво у тој борби, без обзира на све наше друге разлике и погледе на свет. Као што терористи не познају границе међу државама и разлике међу народима, спроводећи своје разорне планове, такав мора бити и наш заједнички одговор,“ истакао је Дачић.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изразио је захвалност на солидарности Србије у борби против тероризма. „Заиста ценимо солидарност наших пријатеља и домаћина и за мене је велика част што овај дан можемо да обележимо у Народној скупштини. Такође смо захвални Србији која је одлучила да сарађује са Америком и остатком света у борби против тероризма. Наше партнерство са Србијом почива на заједничким вредностима и заједничкој визији за будућност“, рекао је амбасадор.
На конференцији је пуштена и видео порука конгресмена Џона Муленара, који је навео да се никада неће заборавити хероји који су први реаговали након напада и поднели највеће жртве, како би спасили људе тог дана. Рекао је да је напад 11. септембра 2001. године ујединио људе широм света у борби против тероризма, а да је велики број земаља широм света послао своју подршку Сједињеним Америчким државама. Захвалио се лидерима Републике Србије који су организовали овакве конференције, тако да будуће генерације не забораве овакве трагедије.

Скупу се обратио и Јован Ковачевић, председник и оснивач удружења Мост Исток Запад, који је подсетио да је у терористичком нападу на САД, 11. септембра 2001. године, страдало 2996 невиних жртава и било преко 6000 повређених људи. „Посебно треба одати признање свим херојима који су и по цену свог живота, притекли у помоћ настрадалим жртвама“, нагласио је Ковачевић. Подсетио је на чињеницу да је српски народ платио животима док се борио у два велика рата за слободарски дух и идеал, заједно са САД и другим савезницима. „Терор је опака болест човечанства и морамо заједничким снагама радити на томе да се зликовци приведу правди, да се та пошаст и њени узроци искорени“, закључио је Јован Ковачевић.

За крај конференције народни посланик проф. др Владимир Маринковић још једном се захвалио присутнима и нагласио да се за заједничке вредности треба борити свакодневно.Видео (1)

Петак, 10. септембар 2021. | конференција: Памтимо и стојимо уз САД 10.09.2021.