25. март 2021. Народни посланици Бојан Торбица, Ана Караџић и Тијана Давидовац на виртуелном састанку са председницом Групе пријатељства са Србијом у Конгресу Мексика Миртом Виљавасо

25. март 2021. Народни посланици Бојан Торбица, Ана Караџић и Тијана Давидовац на виртуелном састанку са председницом Групе пријатељства са Србијом у Конгресу Мексика Миртом Виљавасо

Четвртак, 25. март 2021.

Сарадња парламентараца Србије и Мексика значајно доприноси унапређењу билатералних односа две земље

Председница Посланичке групе пријатељства са Мексиком Ана Караџић и чланови Групе Тијана Давидовац и Бојан Торбица, одржали су виртуелни састанак са председницом Групе пријатељства са Србијом у Конгресу Мексика Миртом Виљавасо, на којем су разговарали о даљем правцу сарадње парламентараца.


Ана Караџић је истакла да Србија и Мексико имају пријатељске односе, без отворених питања. Захвалила се Мексику на принципијелном ставу и непризнавању независности тзв. државе Косово, чиме показује поштовање међународног права и територијалног интегритета Србије.

Караџић је навела значај парламентарне дипломатије и указала на добру сарадњу српских и мексичких парламентараца у међународним парламентарним организацијама и форумима, посебно истичући узајамну подршку и добру сарадњу у Интерпарламентарној унији.

Постоји простор да се интензивирају билатерални односи парламентараца, навела је она, кроз интензивнију сарадњу и размену посета делегација посланичких група пријатељстава. Народна скупштина је прихватила и иницијативу мексичког Парламента за потписивање споразума о сарадњи два парламента, чиме би се додатно конкретизовала наша међупарламентарна сарадња, оценила је председница ПГП.

Ана Караџић је навела и да постоји интерес за унапређење привредних односа и трговинске размене наше две земље, као и за унапређење културне, просветне, образовне, војно-техничке и полицијске сарадње. Поздравила је мексичку инвестицију у Србији у области телекомуникација, имајући у виду да је компанија VIP инвестиција мексичке телекомуникационе компаније „America Movil“.

Мирта Виљавасо је истакла да Мексико придаје важност сарадњи са Србијом и креирању чврстих веза пријатељства. Размена парламентарних посета свакако ће допринети продубљивању пријатељства, сложила се са саговорницима, изражавајући очекивање да ће епидемиолошка ситуација допустити да до тога дође у скоријем периоду. Изразила је спремност за сарадњу мексичких парламентараца на унапређењу културне и економске сарадње, за добробит грађана Србије и Мексика.

Виртуелном састанку су присуствовали и амбасадорка Србије у Мексику Татјана Цонић и амбасадор Мексика у Србији Карлос Феликс.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
четвртак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја