Среда, 18. април 2012.

Чланови Претпосматрачке мисије ПССЕ разговарали са представницима посланичких група у Народној скупштини

Претпосматрачка мисија Парламентарне скупштине Савета Евопе, коју предводи шеф Посматрачке мисије ПССЕ Жан Шарл Гардето (Jean Charles Gardetto), боравила је данас у Дому Народне скупштине где је, у одвојеним сусретима, разговарала са представницима посланичких група у Народној скупштини.


Гардето је истакао да су у Београд дошли у припремну мисију за посматрање избора расписаних за 6. мај 2012. године и да је циљ њихове посете упознавање са политичком ситуацијом у Србији уочи предстојећих општих избора ради припреме мишљења ПС СЕ. У средишту њиховог интересовања била су питања везана за измене изборног закона, начин финансирања изборне кампање, заступљеност жена и националних мањина у изборном процесу и представљање политичких странака у медијима.

Чланови Претпосматрачке мисије најпре су се састали са представницима Посланичке групе За европску Србију. У разговору су учествовали Нада Колунџија, проф. др Драгољуб Мићуновић, Гордана Чомић и Наташа Вучковић.
Председница Посланичке групе Нада Колунџија је истакла да Демократска странка има врло јасно дефинисан политички програм и да се увек залагала за Србију у Европској унији, за Србију као модерну европску земљу. Говорећи о измени изборног закона, нагласила је да ће се примењивати редослед утврђен на изборним листама и да ће се поштовати принцип да на сваком трећем месту на изборној листи буде жена. Политичке партије се финансирају делом из буџета и делом од донатора и ови избори ће, по оцени Колунџије, бити велики испит за друштво, јер ће већи степен контроле финансирања смањити простор за корупцију.
Гордана Чомић је упознала госте са циљевима за које се Демократска странка залаже у свом програму и улогом медија у изборном процесу и притом истакла да су уведени механизми за поштовање закона и контролу равноправног представљања политичких партија у медијима.
Наташа Вучковић је нагласила да ће ДС наставити започете процесе и даље унапређивати реформу правосуђа и регионалну сарадњу. По њеном мишљењу, ДС је препознала потребу грађана за стабилну и предвидљиву будућност Србије, нуди оно што је за њих најбоље и посебну пажњу посвећује младима.
Учествујући у разговору, проф. др Драгољуб Мићуновић се посебно осврнуо на идејну збрку која је створена у предизборно време када су неке странке, па и оне које су до јуче били жестоки антиевропејци и националисти, постале проевропске.

У разговору са представницом Посланичке групе Либерално демократска партија, потпредседницом Народне скупштине Јудитом Поповић, шеф Посматрачке мисије ПС СЕ посебно се интересовао за програм ЛДП и тешкоће са којима се ова странка суочава у изборној кампањи.
Јудита Поповић је истакла да је у основи страначког програма утврђивање истине о кључним темама које се тичу државе и друштва, након чега треба да уследи преокрет у свим њиховим сегментима. ЛДП се залаже за корените реформе у привреди, наставак реформе правосуђа и јачање институција, као и за промене у спољној политици и у односу према евроатлантским организацијама. Циљ промена је модернизација Србије и што брже прикључење ЕУ. Што се тиче финансирања, ЛДП добија мање буџетских средстава за финансирање изборне кампање, што се одражава на финансирање локалних одбора. Странка поштује Закон о избору народних посланика када се ради о затупљености жена и представника националних мањина на свим листима, рекла је Јудита Поповић.

Чланови Претпосматрачке мисије ПС СЕ састали су се и са представником Посланичке групе Уједињени региони Србије, народним послаником и чланом Делегације у ПС Савета Европе Жељком Ивањием, који је истакао да цени улогу ПС СЕ у процесу праћења избора у Србији. Ивањи је објаснио да је основни циљ партије УРС децентрализација Србије, што представља и једну од најбитнијух европских политика. Ивањи је, анализирајући предизборне активности политичких партија, издвојио да им је заједничка тема животни стандард грађана, а да питање људских права није апострофирано, као и питање корупције и борба против ње. Ивањи је истакао да је на њиховој изборној листи заступљена једна трећина жена, као и да су они о томе увек водили рачуна. Као начин финансирања, Ивањи је навео да се УРС финансира кроз чланарину, средствима из буџета и путем донација, у складу са законом.

У наставку сусрета, представници Посланичке групе мањина, народна посланица и заменик члана Делегације у ПС Савета Европе, Елвира Ковач и народни посланик Риза Халими разговарали су са члановима Претпосматрачке мисије ПС СЕ.
Елвира Ковач је истакла да је Савез војвођанских Мађара саставио изборну листу обраћајући пажњу на територијалну заступљеност, као и на законску обавезу о једној трећини жена на листи. Ковач је подсетила да се први пут током ових избора примењује нови закон о финансирању политичких странака и да је најтеже било обезбедити изборно јемство. Објаснила је да је Програм СВМ подељен у 12 тачака и да су на задовољавајући начин решена мањинска питања. Што се тиче медијског простора, националне фреквенције више посвећују пажњу већим странакама, док је СВМ више заступљен на регионалним и локалним медијима, оценила је Ковач и додала да национални медији позивају њихове представнике у предизборне програме.

Народни посланик Риза Халими је објаснио да ће Партија за демократско деловање наступати на предстојећим изборима у коалицији од четири странке, које се баве проблемима Албанаца у Србији, истакавши да је један од најбитнијих проблема стопа незапослености од скоро 80 одсто и слаба интеграција Албанаца у друштво. Халими је навео да се његова странка финансира од симболичне чланарине, без донација и упознао госте да се на југу Србије позив народ на бојкот избора, али и да је присутна велика незаинтересованост за изборе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
субота, 26. новембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја