Делегација у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи

Парламентарна скупштина Процеса сарадње у југоисточној Европи је успостављена 10. маја 2014. године и представља институционализацију дугогодишње парламентарне сарадње дванаест земаља учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Процес сарадње у jугоисточној Европи (ПС ЈИЕ) је покренут 1996. године са циљем трансформације Југоисточне Европе у регион стабилности, безбедности и сарадње у складу са европским интеграционим токовима, а кроз унапређење међусобног дијалога и сарадње на свим нивоима и у областима од заједничког интереса. У раду ПС ЈИЕ у својству пуноправних чланова учествује дванаест земаља: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Бивша Југословенска Република Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Словенија и Турска. Република Србија се укључила у пуном капацитету у активности ПС ЈИЕ на Самиту у Скопљу одржаном у октобру 2000. године.

Парламентарна димензија ПС ЈИЕ је покренута на Конференцији председника парламената у Атини, 15-16. октобра 1997. године, када се јавила потреба за интензивнијом сарадњом парламената, као логичан след већ успостављене сарадње на владином/министарском нивоу. Парламентарна димензија ПС ЈИЕ се пре успостављања Парламентарне скупштине одвијала на нивоу састанака националних координатора, Радне групе за унапређење парламентарне димензије ПС ЈИЕ, годишње конференције председника парламената земаља учесница ПС ЈИЕ, као и међународних конференција на теме од интереса за регион ЈИЕ.

Стална делегација Народне скупштине има четири члана и четири заменика члана, а председник Делегације је председник Народне скуштине. Пленарна седница се одржава једном годишње у парламенту који председава ПС ЈИЕ, док се састанци три генерална одбора одржавају једном годишње у парламенту из кога је изабран председник генералног одбора. Стручну и оперативну подршку пружа Регионални секретаријат за парламентарну сарадњу са седиштем у Софији, Регионални савет за сарадњу са седиштем у Сарајеву и мрежа националних координатора.

Основни документ ПС ЈИЕ је Повеља о добросуседским односима, стабилности, безбедности и сарадњи у Jугоисточној Европи, усвојена 2000. године у Букурешту.

Оснивачки акт Парламентарне скупштине је Декларација о формирању Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, усвојена 10. маја 2014. године у Букурешту.

Aктивности

  • Члан делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи Бојан Торбица учествовао је 8. и 9. децембра 2022. године на састанку Сталног одбора у Подгорици, у оквиру црногорског председавања Парламентарном скупштином ПСЈИЕ.

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ОРЛИЋ др ВЛАДИМИР
шеф Делегације
СНС Београд 1983.
ИМАМОВИЋ ЕНИС
члан Делегације
СДА Санџака Нови Пазар 1984.
КОМЛЕНСКИ ЂОРЂЕ
заменик члана Делегације
ПС Београд, Обреновац, Стублине 1965.
МИЛЕНКОВИЋ КЕРКОВИЋ проф. др ТАМАРА
заменик члана Делегације
Двери Ниш 1965.
МИЉАНИЋ ДРАГАНА
заменик члана Делегације
Заветници Београд, Звездара 1978.
ПАВИЋЕВИЋ проф. др ЂОРЂЕ
члан Делегације
- Београд 1966.
ПЕТРОВИЋ ОЉА
заменик члана Делегације
СНС Пирот - Трњана 1990.
ТОРБИЦА БОЈАН
члан Делегације
ПС Темерин, Бачки Јарак 1974.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Будите у току