Делегација у Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности

Парламентарна скупштина Организације договора о колективној безбедности (ПС ОДКБ) формирана је као парламентарна димензија ОДКБ, на иницијативу председника парламената земаља Заједнице независних држава – чланица ОДКБ, током заседања одржаног 16. новембра 2006. године.

Парламентарна скупштина ОДКБ разматра питања која се тичу сарадње држава чланица Организације договора о колективној безбедности на међународном плану, као и у војно-политичкој, правној и другим областима; припрема одговарајуће препоруке које се подносе Савету ОДКБ, другим органима ОДКБ, као и националним парламентима. Поред тога, ПС ОДКБ усваја моделе законских аката који имају за циљ регулисање правних односа у надлежности ОДКБ, као и препоруке у циљу усклађивања законодавства држава чланица ОДКБ и њихово усклађивање са одредбама међународних споразума које су закључиле ове државе под окриљем ОДКБ и разматра друга питања од значаја за међупарламентарну сарадњу држава чланица.

ПС ОДКБ има три стална одбора: Одбор за одбрамбена и безбедносна питања, Одбор за политичка питања и међународну сарадњу и Одбор за друштвено-економска и правна питања.

Годишње се уобичајено одржавају два пленарна заседања.

Пуноправне чланице ПС ОДКБ су парламентарне делегације из Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије, Руске Федерације и Таџикистана.
Народна скупштина је формирала сталну делегацију ради учешћа у раду ове организације.

http://www.paodkb.ru/

Aктивности

  • Потпредседник Народне скупштине Радован Тврдишић и члан сталне делегације у ПС ОДКБ Ђорђе Тодоровић учествовали су на седници Савета ван седишта ПС ОДКБ у Дусанбеу, Република Таџикистан, 1. јула 2021. године, којом је председавао председник Државне думе Руске Федерације и Савета ПС ОДКБ Вјачеслав Володин.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини Договора о колективној безбедности учествовали су онлајн 2. марта 2021. године на састанцима Сталне комисије за одбрану и безбедност (учествовао шеф делегације у ПС ОДКБ мр Милован Дрецун), Сталне комисије за политичка питања и међународну сарадњу (учествовао члан делегације Јован Палалић) и Сталне комисије за социјално-економска и правна питања ПС ОДКБ (учествовао члан делегације Душан Бајатовић).

  • XI сазив – АКТИВНОСТИ

  • X сазив – АКТИВНОСТИ

  • IX сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка Место Годиште
ДРЕЦУН мр МИЛОВАН
шеф Делегације
- Београд 1957.
БАЈАТОВИЋ др ДУШАН
члан Делегације
- Нови Сад 1967.
ОБРАДОВИЋ ЈАСМИНА
члан Делегације
- Нови Сад, Футог 1961.
ПАЛАЛИЋ ЈОВАН
члан Делегације
- Београд 1971.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Будите у току