14. септембар 2021. Председница Посланичке групе пријатељства са Француском са делегацијом сената Републике Француске

14. септембар 2021. Председница Посланичке групе пријатељства са Француском са делегацијом сената Републике Француске

Уторак, 14. септембар 2021.

Састанак председнице Посланичке групе пријатељства са Француском са делегацијом Сената Републике Француске

У Дому Народне скупштине одржан је састанак председница Посланичке групе пријатељства са Француском мр Јадранке Јовановић са делегацијом Сената Републике Француске.


На почетку састанка, Јадранка Јовановић је поздравила госте и указала на традиционално пријатељство које повезује два народа.

Говорећи о парламентарној дипломатији подсетила је на чињеницу да је у протекле две године забележено више узајамних посета и додала да Посланичку групу пријатељства са Француском броји 91 члан из различитих политичких партија.

Такође, Јовановић је истакла да је реизабрана на функцију шефице делегације НСРС у Парламентарној скупштини Франкофоније и истакла да високо вреднује подршку коју Француска делегација пружа активностима Народне скупштине у ПС Франкофоније. Додала је да је Србија на пленарном заседању у Абиџану, 2019. године, променила статус из посматрача у статус придруженог члана ПС Франкофоније.

„Србија је кључни фактор стабилности у региону и јасно показује своју европску оријентацију. Стратешки циљ Србије је чланство у ЕУ и у том смислу очекујемо подршку од Француске“, поручила је Јадранка Јовановић.

Изразила је захвалност руководству Француске на подршци и наставку дијалога Београда и Приштине.

Председница ПГП са Француском је истакла да Народна скупштина интензивно ради на јачању регионалне сарадње и јачању добросуседских односа.

Осврнула се на развијену економску сарадњу која је добра, али има потенцијал за даље унапређење. Такође, сарадња у области одбране је на високом нивоу, нарочито сарадња коју остварујемо кроз мисију Европске уније, учешће српских официра у мисији Аталанта у Сомалији, која се одвија у оквиру француског контингента.

Јовановић је оценила да је сарадња у области културе јако битна, имајући у виду историјске односе двеју земаља.

Марта де Сидрaк, сенатор, председница регионалне групе пријатељства за земље Западног Балкана поздравила је присутне и изразила задовољство поводом посете Народној скупштини.

Истакла је да је посета Србији реализована у оквиру посете земљама Западног Балкана, које теже прикључењу Европској унији. Упознала је присутне да Регионална група пријатељства за земље Западног Балкана има делегиране председнике за сваку земљу и да Србију у том смислу заступа сенатор Микаел Вале.

Микаел Вале је указао на историјске и пријатељске односе две земље као и на добре билатералне односе.

Интересовао се за виђење Србије у процесу евроинтеграција и додао да је Француска подржава на том путу.

Економски односи су добри, о чему сведочи податак да је Француска међу 15 најзначајнијих економских партнера у Србији, истакао је Вале.

У оквиру културне сарадње, оценио је да је учење француског језика у Србији веома драгоцено. Француска визија Франкофоније је вишејезичност и учење сваког језика обогаћује културу народа.

Осврнуо се на сарадњу у области одбране и додао да је спремност Републике Србије за учешће у борбеним снагама Такуба од посебног значаја за Француску.

Учешће на састанку узео је потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић искористивши прилику да поздрави присутне у име председника Народне скупштине, у име народних посланика и у своје лично име. Упознао је присутне да је изабран са листе коју заступа председник Републике Србије Александар Вучић а која има апсолутну већину народних посланика у парламенту.

Др Владимир Орлић је истакао да је стратешко опредељење Србије, пуноправно чланство у Европској унији.

Упознао је делегацију Сената Француске са податком да је Србија спремна да отвори још два кластера до краја ове године и у том смислу очекујемо подршку и разумевање од свих наших партнер из Европе.

„Поносни смо на сарадњу са пријатељима из Европе, на сарадњу са НР Кином, Руском Федерацијом и САД, као и са другим државама света“, подвукао је Орлић.

Говорећи о значајној економској сарадњи, Орлић је навео да постоји простор за њено додатно унапређење.

„Србија је на најбољем месту за инвестиције у овом делу Европе и веома смо поносни на политику коју водимо, која између осталог укључује и један веома важан пројекат „Отворени Балкан“, који је лична иницијатива председника Србије Александра Вучића, оценио је потпредседник Народне скупштине.

Присутнима се обратио и председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић, чланови ПГП са Француском Тома Фила и Наташа Михаиловић Вацић.

Проф. др Жарко Обрадовић је упознао је саговорнике са податком да је Србија отворила велики број преговарачких поглавља, али и да у процесу преговарања одлучује поглавље 35, које се односи на нормализацију односа Београда и Приштине. Разлог успоравања процеса не лежи у администрацији и капацитетима Србије, већ у застоју дијалога са Приштином, која не испуњава одредбу Бриселског споразума који је потписан 2013. године, а односи се на успостављање Заједнице српских општина на КиМ, навео је председник Одбора.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2