Отворено 20. годишње заседање Парламентарне скупштине ОЕБС

Отворено 20. годишње заседање Парламентарне скупштине ОЕБС

Среда, 6. јул 2011.

Отворено 20. годишње заседање Парламентарне скупштине ОЕБС

У периоду од 6. до 10. јула, Народна скупштина домаћин је јубиларном 20. годишњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС. На заседању у Београду окупило се више од 240 парламентараца из земаља Европе, централне Азије и Северне Америке.


На свечаном отварању Парламентарне скупштине, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић је изразила задовољство што се јубиларно заседање одржава у Београду, јер то представља својеврсно признање Србији, као оснивачу ОЕБС-а и држави која доследно спроводи у дело основне постулате ОЕБС-а у политичко-безбедносној, економској и области људских права. Ђукић-Дејановић је нагласила да су пред Србијом значајни задаци, и то очување тековина парламентарне демократије, унапређења регионалне сарадње, као и реформисање и модернизација друштва. Председница је закључила, да су сви наведени задаци засновани на принципима које промовише Парламентарна скупштина ОЕБС.

Присутнима се обратио и премијер Србије Мирко Цветковић који је изразио уверење, да ће београдско заседање Парламентарне скупштине допринети раду на остваривању заједничког циља, а то је већа безбедност у земљама чланицама ОЕБС. Премијер Цветковић је истакао да је Србија привржена принципима, вредностима и стандардима ОЕБС и да ову органиозацију сматра стратешким партнером у суочавању са новим претњама и изазовима попут међународног тероризма, организованог криминала, трговине људима, енергетске безбедности, климатских промена. У великој мери ОЕБС је помогао и процесе помирења и регионалне сарадње, указао је Цветковић.
Поздрављајући присутне, председник ПС ОЕБС Петрос Ефтимиу је оценио да се овогодишње заседање одржава у историјском тренутку за Србију пред којом је будућност, након што је затворила поглавље из прошлости. Ефтимиу је нагласио да ће на четвородневном заседању, главна тема бити јачање организације, како би она била ефикаснија и поузданија у решавању савремених политичких и безбедносних криза. Да не постоји, ОЕБС би требало измислити, јер је то једина организација, која пружа концепт безбедности у евроатлантском и евроазијском региону, закључио је Ефтимиу и додао да су учесници заседања поносни што се налазе у Центру Сава који је изграђен да би био домаћин првих активности ОЕБС.

Председавајући ОЕБС, шеф литванске дипломатије Аудронијус Ажубалис, указао је на неопходност регионалне сарадње и политичке храбрости у решавању замрзнутих конфликта.

Тема овогодишњег заседања Парламентарне скупштине ОЕБС је ЈАЧАЊЕ ЕФЕКТНОСТИ И ЕФИКАСНОСТИ ОЕБС-а – НОВИ ПОЧЕТАК САМИТА У АСТАНИ. Током заседања, парламентарци ће кроз рад одбора и пленарног заседања расправљати и изјашњавати се о више од 25 резолуција у циљу побољшања организације и рада ОЕБС у будућности.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2