16.април 2015. Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и председник Народне скупштине Мађарске Ласло Ковер

16.април 2015. Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и председник Народне скупштине Мађарске Ласло Ковер

Четвртак, 16. април 2015.

Гојковић и Ковер: Односи Србије и Мађарске на историјски високом нивоу

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Парламента Мађарске Ласлом Ковером, који борави у посети Србији, а на састанку је истакнуто да су односи Србије и Мађарске веома добри и да су две државе опредељене да их додатно развијају.


Гојковић је нагласила да су односи две државе на веома високом, историјском нивоу, да нема отворених питања и навела да су Србија и Мађарска спремне за њихово даље унапређење.
И председник Парламента Мађарске Ласло Ковер је указао да односи две државе одавно нису били тако добри, односно да „можда никада нису били тако добри“.
Ковер је рекао да две земље могу бити поносне на оно што је постигнуто у претходном периоду на помирењу и унапређењу сарадње, а у томе су значајну улогу имали председници Србије и Мађарске, премијери две земље, као и две скупштине и додао да је потребно да се настави повезивања два народа.
Председник Парламента Мађарске је нагласио да је за Мађарску стратешки интерес прикључење Западног Балкана Европској унији, а у том процесу најважнија држава је Србија.
Гојковић је захвалила Мађарској на континуираној и искреној подршци том процесу будући да је чланство у ЕУ први спољнополитички приоритет земље и рекла да је важно да овај процес буде транспарентан . Гојковић је навела и да Србија очекује да током ове године дође до отварања првих преговарачких поглавља.
Гојковић и Ковер су се заложили за додатно унапређење сарадње између два парламента, посебно између група пријатељства и радних тела у области евроинтеграција, економије, пољопривреде.
У делегацији Парламента Мађарске су и председник парламентарне групе мађарско-српског пријатељства Карољи Панцел и портпарол српске националне мањине Љубомир Алексов.

Снимак изјава председнице Гојковић и председника Ковера можете погледати овде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30