14. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председницом Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентином Матвијенко

14. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председницом Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентином Матвијенко

Понедељак, 14. октобар 2019.

Гојковић се састала са Валентином Матвијенко

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председницом Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентином Матвијенко.


Гојковић је захвалила Матвијенко на учешћу на 141. заседању ИПУ у Београду и истакла да су односи Србије и Руске Федерације добри и пријатељски, без отворених питања, као и да постоји добра сарадња на свим пољима, не само политичким и економским.

Гојковић и Матвијенко су истакле да унапређењу добре сарадње посебно доприносе сусрети и договори два председника Александра Вучића и Владимира Владимировича Путина и указале да парламенти на законодавном нивоу реализују договоре и унапређују односе.

Матвијенко је захвалила на гостопримству према делегацији Руске Федерације на београдском заседању ИПУ и упутила честитке на великој и доброј организацији овако значајног догађаја, што је велика част и одговорност за сваку државу. Матвијенко је истакла да велики број делегација на високом нивоу говори о дубоком поштовању према Парламенту Србије и Србији, као једном од најстаријег члана ИПУ, као и односу према Србији у свету, што је важно за позиционирање у међународној арени.

Матвијенко је истакла да ће Савет Федерације наставити да се залаже за добре односе са Србијом истичући да су односи две државе у свим областима веома добри, посебно последњих година, да имају стратешки карактер и напоменула да ће Србија 25. октобра у Москви потписати Споразум о зони слободне трговине.

Гојковић и Матвијенко су нагласиле значај очувања међународног права и подсетиле да је то кључна тема 141. заседања Интерпарламентарне уније у Београду, а Матвијенко је указала да је Србија искусила на себи право јачег током НАТО бомбардовања. Матвијенко је истакла да парламентарци имају своју улогу и допринос у заштити међународног права, као и да УН мора да игра главну улогу у међународним односима. Гојковић и Матвијенко су потврдили да је скуп ИПУ у Београду потврда да је Србија суверена и независна држава, која води своју самосталну политику, у коју могу да дођу представници свих земаља из читавог света.

Гојковић и Матвијенко су истакле значај борбе против ревизионизма историје и очувања сећања на заједничку борбу у Другом светском рату и у том контексту истакле значај очувања историјског сећања и путем организовања манифестације Бесмртни пук.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1