12. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председницом Народне скупштине Малави Кетрин Готани Хара

12. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председницом Народне скупштине Малави Кетрин Готани Хара

Субота, 12. октобар 2019.

Гојковић се састала са председницима парламената у оквиру ИПУ

Председница Народне скупштине Републике Србије, уочи почетка 141. заседања Интерпарламентарне уније (ИПУ), које се у Београду одржава од 13. до 17. октобра, састала се са председницима парламената Малавија, Јерменије, као и потпредседником парламента Сирије.


Гојковић се састала са председницом Народне скупштине Малави Кетрин Готани Хара, којој је захвалила због учешћа на 141. заседању ИПУ, и изразила жаљење поводом циклона Идаи који је погодио ову земљу.

Председнице два парламента су се сагласиле да су две државе у оквиру Покрета несврстаних изградиле пријатељство, као и да је важно да се то пријатељство данас у актуелном времену обнавља. Указале су да управо парламенти могу допринети развоју те сарадње и формирањем парламентарних група пријатељства, као и сарадњом у оквиру Панафричког парламента, са којим Скупштина Србије има потписан Меморандум о сарадњи, а размотриле су и могућност размене парламентарног искуства и парламентарних пракси.

Председнице два парламента су разговарале и о проблему климатских промена, које представљају велики изазов у свету, а председница Парламента Малави је рекла да њена држава не може сама да се носи са тим променама, да је потребно учинити додатне напоре, посебно у развијеним земљама света, као и да је важно да то питање буде на дневном реду ИПУ и других организација.

О развоју парламентарне сарадње председница Скупштине Србије разговарала је и са потпредседником Парламента Сиријске Арапске Републике Најдатом Анзоуром, коме је захвалила на учешћу делегације Сирије на овом важном међународном парламентарном догађају.

Гојковић и Анзоур су разговарали о актуелним дешавањима и оценили да су политички односи традиционално пријатељски. Гојковић је захвалила Сирији што не признаје једнострано проглашену независности Косова и Метохије, као и на подршци Србији приликом покушаја тзв. Косова да постане члан међународних организација.

Анзоур је потврдио став Сирије о поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије и рекао да ће Сирија наставити да подржава Србију по питању Косова и Метохије у међународним форумима.

Гојковић се састала и са председником Парламента Јерменије Араратом Мирзојаном, коме је захвалила на учешћу на 141. скупштини, и истакла да две државе вежу пријатељски односи, о чему сведочи и недавна посета председника Јерменије Армена Саркисијана Србији.

Гојковић и Мирзојан су поздравили опредељеност две земље за јачање економске сарадње и у том контексту нагласили важност потписивања Споразума о слободној трговини Србије и Евроазијске економске уније 25. октобра ове године.

Гојковић је захвалила Јерменији на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и међународног права, те напоменула да Србија цени разумевање Јерменије по овом питању од великог значаја за нашу земљу.


Фото галерија


Видео (1)

Субота, 12. октобар 2019. | сусрети председнице Народне скупштине Маје Гојковић са председницом Парламента Малави Катерин Готани Хара, потпредседником Парламента Сирије Најдатом Анзуром и председником Парламента Јерменије Араратом Мирзојаном 12.10.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1