15. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са потпредседником Свекинеског народног конгреса Хао Минђином

15. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са потпредседником Свекинеског народног конгреса Хао Минђином

Уторак, 15. октобар 2019.

Гојковић се састала са потпредседником Свекинеског народног конгреса

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са делегацијом Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине на челу са потпредседником Свекинеског народног конгреса Хао Минђином.


Гојковић је захвалила на учешћу делегације НР Кине на 141. заседању ИПУ и истакла да су политички односи Србије и Кине на нивоу стратешког пријатељства, најбољи у историји односа и представљају односе „челичног пријатељства“.

Гојковић је напоменула да је потписивање заједничке изјаве о свеобухватном стратешком партнерству отворило ново поглавље у традиционално добрим односима две земље и допринело учвршћивању српско-кинеског партнерства и даљем унапређењу сарадње.

Гојковић је истакла да односи две земље учвршћује висок степен узајамног поверења и међусобна подршка у најважнијим питањима и нагласила да Република Србија подржава Кину у вези са питањем Тајвана, Тибета и доследно подржава политику „једне Кине“.

Гојковић је захвалила на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, односно питању КиМ и истакла да Србија веома цени континуирану подршку на међународном плану.

Потпредседник Свекинеског народног конреса Хао Минђин пренео је председници Скупштине Србије поздрав председника Свекинеског народног конгреса Ли Џанг Шуа и честитао на доброј организацији 141. заседања ИПУ, указујући да је Београд центар дипломатске сцене за парламентарну сарадњу у читавом свету.

Захвалио је председници Скупштине Србије на њеном доприносу унапређењу парламентарне сарадње између две земље, истичући да постоји традиционално пријатељство између Народне Републике Кине и Републике Србије.

Потпредседник Свекинеског народног конгреса подсетио је на речи председника НР Кине Си Ђинпинга да је Србија један од чврстих пријатеља Кине и указао да се уз подршку два председника свеобухватно стратешко партнерство унапређује и постижу значајни и важни резултати у области економске сарадње и културе. Напоменуо је да ће српски културни центар у Пекингу, као и кинески културни центар у Београду, допринети развоју односа и рекао да је приметио да је значајно повећан број кинеских туриста у Србији.

Хао Минђин је напоменуо да су приликом присуства председника Србије Александра Вучића у априлу у Пекингу на скупу „Појас и пут“ отворене нове перспективе за сарадњу и изразио наду да ће две земље наставити да развијају односе, као и дa ће обим и квалитет сарадње бити подигнут на још виши ниво.

Хао Минђин је указао да је међупарламентарна сарадња важан сегмент односа, као и да је Свекинески народни конгрес спреман да настави унапређење сарадње, и да је у том циљу важно да се настави са честим сусретима председника парламената, као и са интензивном сарадњом између одбора, посланичких група пријатељстава и са јачањем сарадње на мултилатералном плану.

Гојковић се сагласила да је укупна међупарламентарна сарадња у претходном периоду била изузетно добра, пријатељска, континуирана у складу са добрим билатералним односима који су на свом историјском врхунцу. Председница Скупштине Србије се такође сагласила да је важно наставити са развојем сарадње путем интензивних контаката на највишем парламентарном нивоу, као и на нивоу одбора и група пријатељстава и изразила наду да ће ускоро доћи до узвратне посете председника Свекинеског народног конгреса Србији.

Истакли су да о изузетно добрим односима и сарадњи два парламента говори и Меморандум о разумевању између Народне скупштине Републике Србије и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине и Протокол о успостављању заједничке Комисије и редовно одржавање седница овог заједничког парламентарног тела.

Састанку су присуствовали потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић, председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић, шеф делегације Скупштине Србије на 141. Заседању ИПУ др Владимир Орлић и народни посланик Драгомир Карић.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2