Среда, 27. мај 2020.

Гојковић на свечаности поводом десетогодишњице институције Повереника за заштиту равноправности

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић присуствовала је данас свечаности поводом 10 година постојања институције Повереника за заштиту равноправности и том приликом истакла да je Србија опредељена за изградњу друштва заснованог на пуном поштовању људских права, заштити свих наших грађана од сваког облика дискриминације.


Гојковић је рекла да је институција Повереника за заштиту равноправности преданим радом допринела да наша земља направи велике кораке ка већој равноправности и заштити свих наших грађана од дискриминације, те напоменула да је усвајањем Закона о забрани дискриминације, у нашој земљи започет свеобухватни процес израде антидискриминационог законодавства и изградње институције која штити једно од основних људских права – право свих грађана на једнакост пред Уставом и законом.

Гојковић је указала да је Парламент, у намери да одлучно спречи најтеже последице неравноправности, дискриминације и насиља које погађа жене донео Закон о спречавању насиља у породици и увео нова кривична дела у Кривични законик. Истакла је да је важан корак у остваривању права на родну равноправност остварен усвајањем измена и допуна изборних закона, којимa је предвиђено да на изборним листама буде најмање 40 одсто мање заступљеног пола.

„Важно је да и даље унапређујемо наш законодавни оквир, у складу са потребама нашег друштва, и да инсистирамо на доследној примени закона. На тај начин радићемо на изградњи пуног поверења између институција и грађана“, поручила је Гојковић.

Гојковић је навела да је у деценији за нама Скупштина Србије имала добру, плодну и динамичну сарадњу са Повереником за заштиту равноправности.

„Сматрам да је ово изузетна прилика да нагласим да је наш главни напредак у области равноправности, забележен у претходних десет година, заправо јачање свести о равноправности наших грађана и различитих категорија и група. Снажна свест о потреби за равноправношћу нужан је предуслов да се та равноправност оствари у сваком друштву“, рекла је Гојковић.

Гојковић је додала да само друштво које поштује равноправност и друштво сачињено од људи који дубоко верују и свакодневно остварују ову вредност може успешно да превазилази савремене изазове и има сигуран темељ развоја и напретка.

„Данас када сумирамо деценију резултата рада, морамо нагласити да равноправност није само једна од вредности које наше друштво негује, она је и темељ за многе друге вредности и њихово остварење, као што су праведно друштво, грађанске слободе и многе друге", нагласила је Гојковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2