3. фебруар 2020. Председница Народне скупштине и председник Народне скупштине Републике Анголе потписали Меморандум о разумевању

3. фебруар 2020. Председница Народне скупштине и председник Народне скупштине Републике Анголе потписали Меморандум о разумевању

Понедељак, 3. фебруар 2020.

Гојковић са председником Парламента Анголе, потписан Меморандум о разумевању

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Народне скупштине Републике Анголе Фернандом да Пиедадом Диашом душ Сантушом, који борави у званичној посети Републици Србији.


Гојковић и Диаш душ Сантуш потписали су Меморандум о разумевању између Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Анголе, којим ће парламентарна сарадња добити нови, институционализовани облик, чиме су створене суштинске претпоставке за унапређење сарадње на нивоу радних тела, посебно у области спољних послова, привреде, пољопривреде, одбране, животне средине, образовања и др.

Гојковић је истакла да је данашњом, историјском посетом председника Народне скупштине Републике Анголе отворено ново поглавље у међупарламентарној сарадњи, а да је потписивањем Меморандума о разумевању показана заједничка опредељеност да се традиционални односи развијају у овом савременом времену.

Гојковић је истакла да Србију и Анголу вежу традиционално пријатељски односи и да две државе, од успостављања дипломатских односа, кроз историју дугу 45 година, никада нису имали ниједно отворено питање.

Гојковић је напоменула да историјске везе и традиционално пријатељски односи имају дугу и богату историју још из времена стицања независности Анголе и сарадње у Покрету несврстаних земаља и да је заједнички задатак две државе да и у актуелном времену развијају и јачају односе.

Гојковић је захвалила председнику Народне скупштине Анголе на чврстом и принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије и међународног права.

Диаш душ Сантуш је истакао да позиције Анголе остају исте по питању једнострано проглашене независности Косова и Метохије и да Србија може да рачуна на подршку позицијама наше земље.

Председник Народне скупштине Анголе је рекао да данашња посета треба да обележи једну нову фазу у односима између два парламента и да је њен циљ да се продубе парламентарни и укупни билатерални односи. Такође је указао да односи две државе сежу дубоко у историју, у време борбе за независност Анголе и искрене подршке Југославије, и истакао да та помоћ и подршка никада није изостала, ни у најтежим тренуцима и да су пријатељи Анголе они који су увек били уз ту земљу.

Диаш душ Сантуш је нагласио да данас, потписивањем Меморандума, Ангола жели да ради на продубљивању сарадње и указао да парламенти треба да играју позитивну и снажну улогу у јачању односа.

Председници два парламента заложили су се и за јачање економске сарадње, као и да развијање сарадње у области пољопривреде, фармацеутске и наменске индустрије и у другим областима, а Гојковић је рекла да је важно да парламенти подстакну владе да интензивирају сарадњу и потпишу споразуме у области од обостраног интереса.

Гојковић је навела и да је у Скупштини Србије формирана Посланичка група пријатељства са Анголом, која ће бити додатна спона јачању односа и захвалила на позиву да посети Републику Анголу.


Видео (1)

Понедељак, 3. фебруар 2020. | потписивање Меморандума о разумевању између Народне скупштине Републике Анголе и Народне скупштине Републике Србије и изјаве за медије 03.02.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
субота, 28. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја