14. јун 2021. Учесници састанка

14. јун 2021. Учесници састанка

Понедељак, 14. јун 2021.

Страхоте рата утрле пут снажном пријатељству Србије и Норвешке

Посланичка група пријатељства са Норвешком састала се са војним изаслаником у амбасади Норвешке у Београду Егилом Далтвајтом и научним сарадником у Институту за савремену историју др Бојаном Димитријевићем, поводом обележавања годишњице искрцавања логораша у Норвешку, под називом „Крвави пут“.


Председник ПГП са Норвешком Миленко Јованов, нагласио је да је један од стратешких циљева Србије грађење „културе сећања“ и да ни једна жртва не сме бити заборављена:

„Дуго смо чекали тренутак да смемо јасно и гласно да кажемо да смо као народ много страдали кроз историју, само због онога што јесмо. Захваљујући председнику Републике Србије Александру Вучићу почели смо да негујемо културу сећања и наша обавеза је да то више никада не запоставимо“, рекао је Јованов.

Војни изасланик у амбасади Норвешке у Београду Егил Далтвај истакао је да је трагична судбина око 5 хиљада заробљеника, од којих су половина били Срби, а који су из тадашње Југославије током Другог светског рата, премештени у логоре у Норвешкој, заувек утрла пријатељски пут два народа.

„Та веза траје и данас и Србија у Норвешкој има искреног пријатеља, зато вам пружамо пуну подршку на вашем путу ка пуноправном чланству у Европској унији. Србија се борила у оба светска рата и увек на правој страни и кроз нашу подршку, желимо да одамо почаст свим српским жртвама рата“, рекао је Далтвај. Он је говорио о бројним сведочењима племенитости норвешког народа према заточеницима, који су све ризиковали дотурајући им храну и гардеробу.

Научни сарадник у Институту за савремену историју др Бојан Димитријевић, говорио је о историјским чињеницама које сведоче о страдању заробљеника у преко 30 логора у Норвешкој, а матуранткиња гимназије „Душан Васиљев“ из Кикинде, Ирина Илић представила је свој награђивани научни рад на тему страдања Срба у норвешким логорима.