Понедељак, 1. новембар 2010.

Тридесет прва седница Одбора за европске интеграције

На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 1. новембра, разматран је Извештај о спровођењу измењеног и допуњеног Националног програма интеграције Републике Србије у Европску унију (НПИ) за период јул-септембар 2010. године.На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 1. новембра, разматран је Извештај о спровођењу измењеног и допуњеног Националног програма интеграције Републике Србије у Европску унију (НПИ) за период јул-септембар 2010. године.

Потпредседник Владе задужен за европске интеграције Божидар Ђелић је рекао да је за тај квартални период НПИ испуњен са 121 одсто, а да је укупна испуњеност у овом тренутку 78 одсто, што је задовољавајући ниво. Важну улогу у томе прошле и ове године имала је Народна скупштина, која је усвојила велики број закона. Подсетио је да је Националним програмом интеграције Србије у ЕУ предвиђено да до краја 2012. године заврши усклађивање домаћег са законодавством Европске уније.

Потпредседник Владе је нагласио да је одлука Савета министара о прослеђивању захтева за чланство у Европској комисији за Србију важан корак у приближавању ЕУ. Најавио је да ће Комесар Европске уније за проширење Штефан Филе 24. новембра званично уручити Влади Србије упитник који садржи између четири и пет хиљада питања и изразио уверење да ће већ у првом кварталу следеће године попуњени упитник бити враћен Европској комисији. После тога, у другом кварталу треба очекивати додатна питања ЕК и слање техничке мисије, а затим, у октобру 2011. године, можемо очекивати и званично мишљење Европске комисије о кандидатури наше земље за чланство у ЕУ.

Потпредседник Владе је изнео очекивање да ће Србија добити статус кандидата за чланство у децембру 2011. године и нагласио да је циљ Владе да се одмах затим отворе преговори за чланство Србије у ЕУ.

Поновио је да ће за наставак интеграција наше земље бити потребна пуна сарадња са Хашким судом и завршетак реформе правосуђа.

Попредседник Ђелић је указао на важну улогу Народне скупштине у наставку наших интеграција са ЕУ и позвао народне посланике да раде на доношењу нових закона и да интензивирају дијалог са европским парламентарцима, јер и то доприноси придруживању Србије ЕУ.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић истакла је да овако повољан Извештај о испуњавању НИП-а показује да су у периоду јул-септембар ове године испуњене не само заостале обавезе, већ и неке обавезе које су планиране за наредни квартал. Усвојени су неки веома важни закони, између осталих закони о заштити потрошача, о акредитацији, ваздушном саобраћају и други. У новом извештају ЕК о напретку, који се очекује у новембру, биће оцењен не само показатељ о броју усвојених закона, већ и сам поступак њиховог усвајања, почев од квалитета консултација и дебате у Народној скупштини, као и спровођење закона. Постигнути напредак је резултат заједничког рада Владе и Народне скупштине. Скренула је пажњу да унутар Владе треба појачати капацитете Републичког секретаријата за законодавство.

У расправи поводом Извештаја изнете су оцене да је за остварени корак на путу приближавања ЕУ и отварање поступка ратификације ССП –а плаћена висока цена, а то је била Резолуција о Косову, која је у септембру усвојена у Уједињеним нацијама. Такође је речено да, зарад прикључења Европској унији, Србија не сме да се одрекне 15 одсто своје територије.

Потпредседник Владе Божидар Ђелић је нагласио да се политика Владе Србије о Косову и Метохији није променила и да Влада мора да брани исти циљ на други начин.

Седници је председавао Ласло Варга, председник Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1