Понедељак, 20. фебруар 2012.

Шездесет прва седница Одбора за здравље и породицу

На седници Одбора за здравље и породицу, одржаној 20. фебруара, размотрена је Информација о раду Министарства здравља за период октобар-децембар 2011. године.


Седници је присуствовао министар здравља проф. др Зоран Станковић, председник Здравственог савета Србије проф. др Драган Делић, као и представници Републичког фонда за здравствено осигурање и лекарских комора.

Министар Станковић је истакао да су здравствене службе за време елементарних непогода у Србији реаговале адекватно, збрињавајући на одговарајући начин све повређене и оболеле. Министар је указао и да велики проблем представаља прокишњавање здравствених установа, као и оштећења кровних конструкција од снежних падавина и обавестио присутне да се ради на њиховој санацији.

Министар Зоран Станковић указао је и на пристизање захтева да се изврши овера здравствених књижица, без уплаћеног здравственог осигурања. Истакао је да закон не сме да се крши и да овера здравствених књижица мора да буде праћена плаћањем здравственог осигурања, посебно ако се има у виду да већ постоје велика дуговања према Републичком фонду за здравствено осигурање, у износу од 84 милијарди динара и да би неплаћање изазвало колапс здравственог система.

Након излагања министра здравља, народни посланици су се додатно информисали о борби против системске корупције у здравству, о проблемима у функционисању Стоматолошке коморе Србије и о реконструкцији клиничких центaра. Чланови Одбора интересовали су се за резултате примене усвојених закона из области здравства, тражили су и информације у вези са могућом несташицом лекова, као и информације о начину финансирања војних здравствених установа.

Одбор за здравље и породицу је по завршетку дискусије усвојио Информацију о раду Министарства здравља за период октобар-децембар 2011. године.

Чланови Одбора једногласно су усвојили и следећи Закључак: Одбор апелује да надлежни државни органи, у складу са међународним прописима и препорукама, хашким притвореницима Јовици Станишићу и генералу Владимиру Лазаревићу омогуће адекватно лечење од стране лекара у које они имају поверења и које самостално изаберу.

У наставку седнице, Одбор се прихватио покровитељства семинара на тему „Иновације у менаџменту здравствене заштите“, у организацији Универзитета „Мегатренд“.

Седници је председавао председник Одбора др Паја Момчилов.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
субота, 28. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја