13. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Парламента Републике Бурунди Паскалом Ниабендом

13. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Парламента Републике Бурунди Паскалом Ниабендом

Недеља, 13. октобар 2019.

Гојковић имала низ билатералних састанака у оквиру ИПУ

Председница Народне скупштине Републике Србије, уочи почетка 141. заседања Интерпарламентарне уније (ИПУ), које се у Београду одржава од 13. до 17. октобра, састала се са председницима парламената Бурундија, Ирске, Руанде, Филипина и Црне Горе, са којима је разговарала о унапређењу парламентарне и укупне билатералне сарадње и захвалила на учешћу на заседању Интерпарламентарне уније у Београду.


Гојковић је на састанку са председником Парламента Републике Бурунди Паскалом Ниабендом указала да Србија и Бурунди унапређују и развијају односе и захвалила се на повлачењу признања једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и на подршци Србији приликом покушаја тзв. Косова да постане члан међународних организација, као што је Интерпол. Гојковић је нагласила да је евентуално чланство тзв. Косова у међународним организацијама, као што је Интерпол, апсолутно неприхватљиво јер се тиме крши међународно право, Повеље УН и Резолуција СБ УН 1244, подрива могућност за наставак дијалога и супротан је правилима и циљевима самог Интерпола.

Председник Парламента Републике Бурунди је рекао да је његова земља спремна да развија пријатељство и у будућности са Србијом и истакао да Бурунди поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, као и да ће наставити да подржава ставове Србије.

Гојковић и Ниабендa су истакли спремност да два парламента јачају парламентарне везе и у том циљу у Народној скупштини Србије формирана је посланичка група пријатељства, указали су и на важност развоја економске сарадње, инфраструктуре, као и сарадње у области образовања путем програма студирања „Свет у Србији“.

Гојковић се састала са председницом Посланичког дома Парламента Републике Руанде Донатилe Мукабалиса, а на састанку је истакнуто да посета Србији отвара простор за развој парламентарне сарадње, као и да географска удаљеност није препрека за развој односа два народа. Гојковић је указала да је наша жеља да се поспеши политички дијалог наше две државе, као и да заједно радимо на успостављању много бољих економских односа.

Гојковић је захвалила Руанди на томе што није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије и што поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, а тиме и међународно право, које је важна тема 141. заседања Интерпарламентарне уније.

Председница Скупштине Србије састала се са председником Сената Републике Филипина Висентеом Сотоом и захвалила Филипинима што не признају једнострано проглашену независност Косова и Метохије и тиме поштују међународно право и резолуције УН и указала да је неприхватљиво и у супротности са међународним правом евентуално чланство јужне српске покрајине у међународним организацијама као што је Интерпол.

Сото је истакао да је Србија увек била добар пријатељ Филипинима, као и да је његова земља увек подржавала ставове Србије у УН, као и да ће наставити да подржава Србију и у наредном периоду. Гојковић и Сото су се сагласили да је важно унапредити парламентарне везе и путем формирања посланичких група пријатељства, продубити економску сарадњу и потписати споразуме између две државе, како би се успоставили ближи односи.

Гојковић је указала да је Народна скупштина спремна за развој сарадње на свим нивоима и истакла обострани интерес за сарадњу у области економије, културе и образовања.

Председница Скупштине Србије састала се и са председником Сената Ирске Денисом О'Донованом, указујући да има потенцијала за унапређење парламентарне сарадње у оквиру радних тела, група пријатељства и парламентарних делегација.

О'Донован се сагласио да је важно развијати односе интензивнијим сусретима и састанцима парламентарних делегација, као и да Србија и Ирска треба да се у сарадњи фокусирају на сличности које имају. Гојковић и О'Донован су указали на могућности сарадње у економији, информационим технологијама, туризму, а размотрили су и актуелна дешавању по питању евроинтеграција Србије и Брегзита.

Гојковић је разговарала и са делегацијом Парламента Црне Горе, на челу да председником Парламента Иваном Брајовићем, коме је захвалила због учешћа на 141. заседању у Београду, а председници два парламента су указали на значај београдског заседања, како због присуства великог броја председника парламената, тако и због могућности дијалога парламентараца из читавог света.

Гојковић и Брајовић су указали да је међупарламентарна сарадња у претходном периоду била развијена, као и да постоји простор за њено унапређење на нивоу радних тела, посебно имајући у виду да је приоритет обе земље чланство у ЕУ, а Брајовић је позвао председницу Скупштине Србије у посету Црној Гори.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1