11. октобар 2019.  Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Парламента Арапске Републике Египат Алијем Абделом Алом

11. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Парламента Арапске Републике Египат Алијем Абделом Алом

Петак, 11. октобар 2019.

Гојковић имала низ билатералних сусрета са председницима парламената који учествују на заседању ИПУ у Београду

Председница Народне скупштине Републике Србије састала се данас са председницима парламената више земаља који учествују на предстојећем 141. заседању Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Београду 13–17. октобра.


Гојковић је данас имала сусрете са председницима парламената Сејшела, Јужне Африке, Намибије, као и Арапске Републике Египат, којима је захвалила на учешћу на годишњем заседању и пожелела добродошлицу у Београд.

Гојковић је на састанку са председником Парламента Арапске Републике Египат Алијем Абделом Алом нагласила значај даљег развоја традиционално добрих и пријатељских односа две земље, који имају дугу историју, имајући у виду да је прошле године обележено 110 година од њиховог успостављања.

Гојковић и Ал су подсетили на плодну сарадњу из времена Покрета несврстаних и истакли да је то добар основ за развијање свестране сарадње у савременом тренутку, као и да су два парламента спремна да заједно испишу нову страницу односа Србије и Египта.

Гојковић и Ал су разговарали о изазовима са којима се сусрећу две државе у актуелном тренутку, као и значају међусобне подршке по важним питањима за Србију и Египат. Ал је захвалио Србији на великој подршци коју пружа Египту на свим међународним форумима и указао да се везе две државе развијају и продубљују, а о добрим односима сведочи и заједнички комитет на чијем челу су министри спољних послова две земље.

Гојковић је упознала председника Парламента Арапске Републике Египат са ситуацијом на Косову и Метохију и једностраним потезима Приштине, указујући да је важно да и у Приштини превлада свест о важности дијалога.

Гојковић и Ал су указали да је посвећеност јачању парламентарних и укупних веза две државе потврђено и током посете председнице Народне скупштине Египту, као и учешћем председника Парламента Египта на београдском заседању ИПУ.

Гојковић је разговарала са председником Парламента Сејшела Николасом Преом, коме је захвалила на учешћу на београдском заседању ИПУ и истакла да највиши ниво политичких представника и отвореност дијалога о најактуелнијим светским питањима омогућује снажну заједничку платформу за суочавање са кључним глобалним процесима. Гојковић је захвалила председнику Парламента на томе што Сејшели нису признали једнострано проглашену независност Косова и Метохије, као и што су показали да поштују међународно право, што је важна тема о којој ће се говорити и на овом заседању ИПУ.

Гојковић је изразила спремност за развијање међупарламентарне сарадње на свим нивоима, истичући да треба искористити све већи значај парламентарне дипломатије у развоју билатералних односа и да је на парламентима да подстакну и владе на развој сарадње.

Председник Парламента Сејшела је указао да су Србија и Сејшели географски удаљени, али да се ипак две земље и народи познају и да их веже пријатељство, наводећи да и на Сејшелима постоји српска заједница.

Гојковић је разговарала о јачању сарадње и са председницом Парламента Јужне Африке Танди Рут Модисе, а председнице два парламента су истакле да две земље везују добри политички односи без отворених питања, те да је неопходно у наредном периоду у већој мери развијати свестрану сарадњу у бројним областима. Гојковић је захвалила на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и подршци приликом покушаја тзв. Косова да се учлани у међународне организације, а на састанку је истакнут и значај дијалога.

Гојковић је указала да је наша земља спремна на јачање парламентарних веза и напоменула да је Србија једина европска држава која има потписан Меморандум о сарадњи са Панафричким парламентом, што потврђује да је Србија посвећена сарадњи са традиционалним пријатељима као што су земље Африке. Председница Парламента Танди Рут Модис је нагласила да јој је част због указане прилике да посети Србију, која је била један од оснивача Интерпарламетарне уније, те указала да у Јужној Африци Србија има много пријатеља.

Гојковић се састала са председником Парламента Намибије Петером Катјавивијем, а на састанку је оцењено да две земље вежу традиционално добри односи, које је важно развијати и у актуелном времену, а Гојковић је захвалила Намибији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на ставу Намибије приликом покушаја тзв. Косова да постане члан међународних организација.

Указали су на потенцијале сарадње у области привреде, образовања, трговине, пољопривреде, као и у погледу борбе против организованог криминала и тероризма.

Катјавиви је рекао да му је задовољство због посете Србији, као и да је жеља Намибије да се ојача пријатељство два народа и унапреди сарадња парламената, приватног сектора и поздравио сарадњу Србије са Панафричким парламентом. Катјавиви је напоменуо да је у Београд долазио у време борбе за слободу и независност Намибије, те да изузетно цени подршку и солидарност народа Србије и јаке везе из прошлости и сарадње у Покрету несврстаних.

Гојковић и Катјавиви су подсетили на историјске везе, као и на чињеницу да је управо у Дому Народне скупштине одржан први оснивачки самит Покрета несврстаних

Београд ће бити домаћин парламентарним делегацијама из чак 150 земаља, међу којима ће бити 80 председника парламената, 60 потпредседника и више од 2.000 парламентараца и чланова делегација.


Фото галерија


Видео (1)

Петак, 11. октобар 2019. | сусрети председнице Народне скупштине са председницима парламената Сејшела, Јужне Африке, Намибије и Египта 11.10.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 29. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја