10. децембар 2009. Учесници јавног слушања

10. децембар 2009. Учесници јавног слушања

Четвртак, 10. децембар 2009.

Одржавно јавно слушање на тему „Апатридија и сиромаштво у Србији“

Одбори Народне скупштине за смањење сиромаштва, за рад, борачка и социјална питања и за међунационалне односе, уз подршку УНХЦР-а и УНДП-а, одржали су заједничку седницу у форми јавног слушања на тему „Апатридија и сиромаштво у Србији“.


Одбори Народне скупштине за смањење сиромаштва, за рад, борачка и социјална питања и за међунационалне односе, уз подршку УНХЦР-а и УНДП-а, одржали су заједничку седницу у форми јавног слушања на тему „Апатридија и сиромаштво у Србији“.

На почетку заједничке седнице учесницима се обратила председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић. Председница је у свом обраћању истакла да је проблем апатридије најчешће помињан у оквиру питања остваривања људских и мањинских права. Она је истакла да данашњи скуп изражава одлучност Народне скупштине да се овом проблему приступи на свеобухватан начин. Подаци говоре да најмање 17 хиљада лица у Србији живи без држављанства, као и да већину ове групе «правно невидљивих» лица чине Роми, који живе на маргинама друштва, суочавајући се са проблемом остваривања својих грађанских права. Устав Републике Србије гарантује остваривање људских права, као и права на правну личност. Народна скупштина је ратификивала многе међународне и регионалне споразуме у области људских права, донела Закон о националним саветима националних мањина и Закон о забрани дискриминације, што указује на опредељеност за проналажење системског решења за проблем апатридије. Она је позвала све народне посланике и представнике извршне власти да заједно изнађу системско решење за поступак признавања правног субјективитета. Председница је захвалила међународним организацијама на експертској подршци коју пружају институцијама у Србији и истакла да ће Народна скупштина учинити све у својој надлежности да ова лица остваре своја права.

Едуардо Арболеда, шеф представништва УНХЦР-а у Србији представио је рад ове организације на проблемима сиромаштва и апатридије у свету и код нас. Он је истакао да је УНХЦР до сада у Србији помогао више од 500 хиљада избеглих лица, као и да се велика пажња посвећује проблемима интерно расељених са Косова и Метохије. Лице без држављанства, апатрид, нема приступ основним људским правима. У Србији се не говори о апатридији као таквој, већ о постојању особа у ризику од апатридије. Тим особама није ускраћено право на држављанство, већ они немају основна лична документа, на основу којих би остваривали своја права. Пре свега, то су припадници ромске популације, која живи у великом сиромаштву и у условима маргинализације. Он је затражио помоћ Народне скупштине у решавању овог проблема кроз подршку потписивању конвенције о смањењу броја лица без држављанства, законодавне промене којима би се створили механизми за лакшу идентификацију лица која су у стању апатридије и системске промене кроз доношење закона о поступку признавања правног субјективитета.

Председник Одбора за међунационалне односе Милетић Михајловић истакао је да је апатридија проблем и за остваривање права националних мањина и дао пуну подршку Одбора за решавање овог проблема.

Председник Одбора за рад, борачка и социјална питања Мехо Омеровић истакао је да ће Одбор у оквиру својих надлежности и преко ресорног министарства радити на променама постојећих закона, како би се живот ових лица учинио подношљивијим. Он је најавио доношење новог закона о социјалној заштити, којим ће се дефинисати пружање услуге хитне интервенције апатридима, док не остваре право држављанства, након чега ће моћи да уживају и друге мере заштите државе. Овим решењем ће корисници социјалне заштите бити, поред држављана Републике Србије, страни држављани и лица без држављанства.

Уводим излагањима обратили су се и представници организација ПРАКСИС и Центра за унапређење правних студија, представивши своје активности у области апатридије.

У јавној расправи, поред народних посланика, учествовали су и представници министарстава за људска и мањинска права, унутрашњих послова, рада и социјалне политике, Канцеларије Савета за националну безбедност, невладиног сектора и међународнох организација. У дискусији је истакнуто да не постоје адекватни механизми за заштиту лица без држављанства, а пре свега механизми за њихову идентификацију, да је питање апатридије везано за проблем сиромаштва и криминала, што могу бити путања националне и регионалне безбедности, као и да проблем треба решавати проактивно, а не репресивно. Дискутовало се и о питањима реадмисије и визне либерализације у вези са апатридијом и сарадњи невладиног сектора, међународних организација и министарстава у чијој надлежности је ово питање.

На крају дискусије, председница Одбора за смањење сиромаштва Снежана Стојановић-Плавшић је, сумирајући резултате дискусије, навела да су се учесници сложили да не постоје политичке и правне препреке за доношење закона којим би се овај проблем системски решио и оцењенили да у процесу доношења овако значајног закона треба да постоји партнерски однос свих учесника.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 2. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја