15. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Државног збора Словеније Дејаном Жиданом

15. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Државног збора Словеније Дејаном Жиданом

Уторак, 15. октобар 2019.

Гојковић имала сусрете са председницима парламената у оквиру ИПУ

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић имала је данас више билатералних сусрета са председницима парламената који учествују на 141. заседању Интерпарламентарне уније у Београду, са којима је разговарала о унапређењу парламентарних и билатералних односа, процесу евроинтеграција и питању Косова и Метохије.


Гојковић је разговарала са председником Државног збора Словеније Дејаном Жиданом, а на састанку је оцењено да је међупарламентарна сарадња веома добро развијена, динамична и интензивна, о чему сведочи шести сусрет председника парламената у периоду од годину дана.

Гојковић и Жидан су истакли да је потписивањем Меморандума о сарадњи 2018. године између Скупштине Србије и Државног збора Словеније отворен додатан простор за сарадњу у процесу европских интеграција, сарадњу на нивоу радних тела и посланичких група пријатељстава.

Жидан је захвалио на позиву и рекао да је делегација Државног збора дошла на заседање због пријатељства са Србијом, али и значаја мултилатерализма, те нагласио да велики број учесника, више од 70 председника парламената и 2000 учесника, потврђује да је Београд ових дана политички центар света.

Жидан је, говорећи о евроинтеграцијама Србије, истакао да је место Србије у европској заједници, као и да је Србија потребна европској заједници исто колико и ЕУ Србији и да је зато важно подстаћи да тај процес буде ефикаснији.

Гојковић је разговарала са председницом Парламента Мексика Лауром Рохас Хернандес и захвалила на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и подршци нашим ставовима приликом покушаја тзв. Косова да се учлани у међународне организације. Гојковић је рекла да је покушај Приштине да постане члан Интерпола неприхватљив, јер се тиме крши међународно право и супротан је Уставу и циљевима самог Интерпола.

Гојковић је рекла да су политички односи две државе добри и пријатељски, да нема отворених питања, као и да је улога парламентараца да се отворе нови видови сарадње и да подстакну владе да динамичније сарађују на свим пољима, не само политичком и парламентарном, већ и економском.

Хернандез је истакла да је Влада Мексика предана развоју односа и да поштује државу Србију, као и да парламентарци деле те вредности и потврдила став Мексика о политичкој подршци Србији.

Хернандез је указала да је ово прилика да се унапреде односи и да је Мексико отворен за унапређење економске и културне сарадње са Србијом и упутила позив председници Скупштине Србије да дође у посету Мексику.

Председница Скупштине Србије састала се и са председником Народне скупштине Кувајта Марзук Ал Ганимом, коме је захвалила на учешћу делегације Државе Кувајт на београдском заседању ИПУ, као и прилици за додатно унапређење парламентарних и укупних односа Србије и Кувајта.

Гојковић је указала да географска удаљеност не сме да буде препрека за развој пријатељских односа два народа, које вежу добри историјски односи из периода Покрета несврстаних, као и да је Народна скупштина Србије спремна да пружи свој допринос развоју односа и у том циљу ће формирати посланичку групу пријатељства.

Ал Ганим је упутио честитке на одличној организацији 141. заседања и успешном самиту, који је окупио највећи број председника парламената и делегација који учествују у Интерпарламентарној унији и указао да је тема заседања јачање међународног права изузетно значајна за све државе, те у том контексту подсетио и на прилике у региону Блиског истока.

Ал Ганим је рекао да Кувајт Србију сматра великим пријатељем истичући да су везе између Кувајта и Србије историјске природе, као и да су симбол Кувајта, три куле Кувајта, направиле српске компаније почетком 70-их. Ал Ганим је подсетио и на посету председнице Скупштине Србије Кувајту 2015. године која је била веома успешна и дала снажан подстицај односима између две земље.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2