Петак, 18. фебруар 2011.

Тридесет шеста седница Одбора за европске интеграције

Одбор за европске интеграције, на седници 18. фебруара, разматрао је Извештај о спровођењу измењеног и допуњеног Националног програма за интеграцију Републике Србије у Европску унију (НИП), за период октобар-децембар 2010. године.Одбор за европске интеграције, на седници 18. фебруара, разматрао је Извештај о спровођењу измењеног и допуњеног Националног програма за интеграцију Републике Србије у Европску унију (НИП), за период октобар-децембар 2010. године.

Извештај је представио потпредседник Владе задужен за европске интеграције Божидар Ђелић, који је рекао да је веома важно да Акциони план Владе за брже стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ буде спроведен до краја јуна, како би се обезбедило позитивно мишљење Европске комисије, које би требало да нам уручи комесар за проширење Европске уније Шефан Филе 12. октобра.

Ђелић је указао на потребу да се сви надлежни органи максимално ангажују како би у том мишљењу Европске комисије био препоручен статус кандидата и био одређен датум почетка преговора о приступању Србије ЕУ. Посебно је истакао да сви чланови владајуће коалиције желе да се одржи стабилност и континуитет у евроинтеграцијама, не само због потребе да се испуне постављени циљеви на путу европских интеграција, већ пре свега, због грађана Србије.

Ђелић је најавио да ће до краја фебруара у Србију доћи прва техничка мисија Европске комисије после предаје Упитника, која ће се бавити питањима безбедности, правосуђа и људских права. Поред тога, у Бриселу ће 22. и 23. марта бити одржан састанак Комитета за примену ССП-а, односно његовог трговинског дела, што је важан део посла у припремању кандидатуре Србије за чланство у ЕУ.

Чланови Одбора су критиковали рад Владе, која је у извештајном периоду од предвиђених 16 предлога закона усвојила само два, и поставили питање хоће ли Влада у наредном периоду моћи да ради још ефикасније, јер јој предстоји још обимнији посао.

Потпредседник Ђелић је рекао да се врло брзо очекује реконструкција Владе, као и да је у току анализа рада свих министарстава, укључујући и њихову активност у домену НПИ.

Чланови Одбора су захтевали да Влада затражи од свих министарстава образложење због чега се касни у доношењу подзаконских аката, без којих нема спровођења већ донетих закона, као и конкретну одговорност за пропусте.

Седници је председавао Ласло Варга, председник Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја