Четвртак, 11. новембар 2010.

Тридесет друга седница Одбора за европске интеграције

На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 11. новембра, шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер представио је Извештај Европске комисије о напретку Србије за 2010. годину.На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 11. новембра, шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер представио је Извештај Европске комисије о напретку Србије за 2010. годину.

Дежер је истакао да је овај извештај у основи позитиван јер се у њему констатује да је у Србији остварен напредак у политичкој демократизацији и да дошло до извесног опоравка привреде. Међутим, уочени су проблеми у више области, а пре свега у реформи правосуђа и сузбијању корупције и организованог криминала. Такође, примедбе се односе на област владавине права, односно постојећи изборни систем, посебно на бланко оставке посланика. С тим у вези, рекао је да изборни систем и бланко оставке не доприносе јачању одговорности посланика пред грађанима, због чега треба мењати изборни закон и укинути бланко оставке.

У Извештају су изнете и замерке на рад Народне скупштине, а оне се односе на недостатак ширих дебата пре усвајања закона, обиман дневни ред седница и честу примену института хитног поступка приликом доношења закона. Предочене су и мањкавости када је у питању контролна и надзорна улога Парламента, пре свега, у области заштите људских права, слободе медија, отварања тржишта, извршене приватизације, а указано је и на кашњење у доношењу закона о реституцији и о финансирању политичких странака и друго.

Шеф Делегације ЕУ у Србији је истакао да Европска унија подржава придруживање Србије и изнео уверење да ће она успети да одговори на све изазове и постигне напредак у областима на које се указује у овом документу. У том процесу Народна скупштина мора да има кључну улогу, нагласио је Дежер.

Чланови Одбора су истакли да су неке оцене стања у појединим областима неповољне за Србију и сложили су се да је потребно укинути бланко оставке.

Седници је председавао Ласло Варга, председник Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1