Среда, 13. април 2011.

Тридесет девета седница Одбора за европске интеграције

Одбор за европске интеграције, на седници која је одржана 13. априла, утврдио је, на предлог скупштинске радне групе, одговоре на седам додатних питања које је Европска комисија упутила Народној скупштини ради припреме Мишљења о захтеву Србије за чланство у Европској унији.Одговори на та питања прослеђени су Канцеларији за европске интеграције Владе Србије. Седници је председавао Ласло Варга, председник Одбора.

Једно од питања је да ли су сви закони усклађени са уставом Србије. Председник Одбора је рекао да, између осталог, са Уставом нису усклађени Закон о изворним приходима АП Војводине и закон о јавној својини. Готово сва министарства одговорила су Народној скупштини на ово питање, а четири министарства то нису учинила, рекао је Варга.

На питање колико захтева за укидање имунитета народних посланика је Парламент добио од јуна 2008. године, одговорено је да је пристигло 27 захтева и да се већина односи на кривична дела увреде и клевете које су наводно у својим испупањима изрекли народни посланици. Међутим, пред надлежним органима се воде поступци јер се народни посланици нису позвали на имунитет.

Такође је затражено да се прецизира на који начин Народна скупштина поступа са извештајима Владе. У одговору је описана процедура поступања са њима. Наиме, по закону, Влада Народној скупштини подноси годишњи извештај о свом раду, који разматрају надлежни одбори. Мада постоји законска могућност за то, до сада у пракси одбори нису предлагали да Скупштина те извештаје разматра на пленарној седници.

У одговору на питање о укупном броју запослених у Народној скупштини наведено је да их има 336 запослених.

Од Народне скупштине је тражено да појасни структуру, ресурсе и капацитете за проверу усаглашености прописа са правним тековинама ЕУ, као и да одговори када ће бити формирана формирана комисија за контролу извршења кривичних санкција. У одговору се наводи да ће комисија бити образована у року од месец дана.

Одбор је обавио припреме за учешће своје делегације на Петом интерпарламентарном састанку Народна скупштина - Европски парламент, који ће се одржати у Бриселу 18. и 19. априла.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31