Понедељак, 4. октобар 2010.

Двадесет девета седница Одбора за европске интеграције

На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 4. октобра, разматрана су у начелу три предлога закона из дневног реда Прве седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2010. години.На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 4. октобра, разматрана су у начелу три предлога закона из дневног реда Прве седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2010. години. Образлажући Предлог закона о акредитацији, представници Министарства економије и регионалног развоја истакли су да је циљ његовог доношења ефикасније повезивање система акредитације у Србији са европским и светским системима, уклањање техничких препрека за слободну трговину и обезбеђивање бољег квалитета и безбедности производа на тржишту.

Са најважнијим решењима у Предлогу закона о заштити потрошача чланове Одбора је упознао представник Министарства трговине и услуга. Истакао је да сe, на основу Закона о потврђивању Споразума о стабилизацији и придруживању држава чланица ЕУ са Србијом, наша земља обавезала да ће усагласити стандарде у области заштите потрошача са европским стандардима.

Представници неколико удружења потрошача указали су да у нови закон није унета директива ЕУ о заштити потрошачких кредита, која је била у Нацрту овог закона током јавне расправе. Представници предлагача образложили су да ће то питање уредити Народна банка Србије својим прописима.

Новине у Предлогу закона о ваздушном саобраћају образложио је представник Министарства за инфраструктуру, који је, између осталог, истакао да је овај акт усклађен са прописима и директивама ЕУ и Споразумом о успостављању заједничког европског ваздухопловног подручја, који је Народна скупштина потврдила крајем јуна 2006. године.

Одбор је, већином гласова, прихватио предлоге свих закона у начелу, уз неколико извојених мишљења.

Седници је председавао Ласло Варга, председник Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1