Понедељак, 30. јануар 2012.

Шездесет девета седница Одбора за науку и технолошки развој

На седници одржаној 30. јануара, Одбор за науку и технолошки развој размотрио је Информацију о раду Комисије за израду елабората у вези са производњом радиофармацеутика за позитронску и емисиону томографију (ПЕТ).


Обраћајући се члановима Одбора, државни секретар Министарства просвете и науке Радивоје Митровић је рекао да се ускоро очекује решавање проблема у вези са одређивањем места где ће бити постављен медицински циклотрон за дијагностику најтежих болести. Подсетио је да је у том циљу формирана радна група коју чине представници министарстава здравља и просвете и науке и истакао да је неопходно да се центар за производњу радиофармацеутика инсталира на једном месту. Митровић је навео да је стручна јавност подељена око тога да ли центар треба да буде у Клиничком центру Србије или Институту “Винча” и изразио очекивање да ће убрзо доћи до компромисног решења.

Помоћник министра просвете и науке Снежана Пајевић је истакла да је за Србију довољно да постоји само један центар за производњу радиофармацеутика и да примери у неким земљама показују да се они позиционирају углавном у оквиру клиничких центара. У сваком случају, по њеној оцени, најнеповољније решење је набавка радиофармацеутика из увоза.

Помоћник министра просвете и науке Нада Драговић је такође оценила да би са економског аспекта најбоље било да производња буде на једном месту и да би требало доћи до заједничког договора Клиничког центра Србије и Института “Винча” .

Чланови Одбора су у расправи указали да у “Винчи” постоје услови за производњу радиофармацеутика и да није јасно зашто се одустало од тог пројекта. Председник Одбора је подсетио да су чланови овог скупштинског тела посетили Институт “Винча”, управо с циљем да се убрза проналажење коначног решења овог проблема. Нагласио је да постоји пуна подршка чланова Одбора да се овај проблем што пре реши, јер је то пре свега у интересу пацијената и затражио да Одбор буде благовремено информисан о свим даљим активностима радне групе.

Седници је председавао председник Одбора Србољуб Живановић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30