12. март 2021. народна посланица Тијана Давидовац на 14. конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу

12. март 2021. народна посланица Тијана Давидовац на 14. конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу

Петак, 12. март 2021.

Обраћање Тијане Давидовац на 14. конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу

Члан сталне делегације НС РС у Парламентарној скупштини Медитерана, народна посланица Тијана Давидовац учествовала је на 14. конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу. У име Парламентарне скупштине Медитерана, Давидовац се обратила на конгресу.


Давидовац је указала на значај када је реч о превенцији у борби против тероризма, истакавши да је то на првом месту рецидивизам. Сматра да у прилог тој тези говоре и недавни терористички напади у Великој Британији и Бечу. Подсетила је да је починилац терористичког напада у Бечу претходно био осуђен због покушаја придруживања Исламској држави у Сирији. Зато, сматра да је неопходно да се кроз национално законодавство уведу мере којима би се поставио оквир за адекватно реаговање на претње рецидивизма. Указала је и на изазов који се односи на балансирање између мера мониторинга према лицима која одслуже затворску казну за ова кривична дела, уставних норми и основних слобода која су гарантована сваком појединцу. Сматра да дугорочна решења попут програма дерадикализације и рехабилитације треба евалуирати на основу лекција из прошлости, успешних искустава држава и најбоље праксе, а да међународне организације и специјализоване агенције могу да пруже подршку државама.

Истакла је и да Парламентарна скупштина Медитерана представља јединствен форум где се размењују национална искуства у циљу пружања адекватног одговора на заједничке изазове укључујући и тероризам, као и да је Пармалентарна скупштина Медитерана блиско сарађује са УН. Изразила је уверење да ће сарадња Парламентарне скупштине Медитерана са свим релевантним агенцијама УН бити успешна и у будућности и да ће омогућити даљу синергију између активности парламентараца и глобалних напора у превенцији тероризма и свих облика криминала.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
субота, 13. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја