27. септембар 2023. Чланови  ПГП са Кипром са делегацијом Представничког дома Републике Кипар

27. септембар 2023. Чланови ПГП са Кипром са делегацијом Представничког дома Републике Кипар

Среда, 27. септембар 2023.

Састанак чланова Посланичке групе пријатељства са Кипром са делегацијом Представничког дома Републике Кипар

Председница Посланичке групе пријатељства са Кипром Биљана Пантић Пиља и чланови Групе састали су се у Дому Народне скупштине са делегацијом Представничког дома Републике Кипар, коју предводи председник Одбора за спољне и европске послове и председник Посланичке групе пријатељства Кипар-Србија Харис Георгијадис.


На самом почетку састанка, председница ПГП са Кипром Биљана Пантић Пиља информисала је чланове делегације Кипра да је данас у Србији проглашен Дан жалости, поводом трагичних догађаја на Косову и Метохији, погибије тројице Срба у Бањској. Упознала је саговорнике са изузетно тешком ситуацијом са којом се суочава српско становништво на Косову и Метохији, те да сваког дана имамо нове примере насиља које Курти спроводи над Србима.

Председница ПГП са Кипром се захвалила амбасадору Кипра и руководству те земље на доследном поштовању суверенитета и територијалног интегритета наше земље и додала да руководство Србије такође подржава Кипар по истом том питању. Додала је да поштовање међународног права није избор, већ обавеза коју треба да поштује све државе, без обзира на њену територијалну површину.

Нагласила је да је чланство Србије у Европској унији стратешко опредељење и приоритет спољне политике Србије и у том смислу изразила задовољство због недвосмислене подршке Кипра коју пружа када су у питању европске интеграције Републике Србије.

Биљана Пантић Пиља навела је да ПГП са Кипром броји 57 чланова, што додатно говори о заинтересованости народних посланика за сарадњу са Кипром. Указала је на традиционално добре односе две земље и додала да је Кипар истински пријатељ Србији.

Председник Одбора за спољне и европске послове и председник Посланичке групе пријатељства Кипар-Србија Харис Георгијадис је изразио задовољство због чињенице да ПГП са Кипром у Парламенту Србије чини тако велики број народних посланика и додао да Кипар види Србију као братску и пријатељску земљу.

Поновио је да ће Кипар наставити да подржава целовитост Србије и као и њен европски пут. „Србији је место у Европској унији и европској породици“, подвукао је Харис Георгијадис.

Истакао је да су односи на свим нивоима садржајни и квалитетни и у сталном успону. Изразио је спремност за даље јачање сарадње у великом броју области, пре свега у области безбедности и одбране, економије, образовања, културе и туризма.

Чланови делегације Кипра су упознали чланове ПГП са Кипром са спољно-политичком ситуацијом њихове земље као и са проблемима са којима се суочавају по питању територијалног суверенитета и интегритета.

У разговору су учествовали чланови ПГП са Кипром, Дубравка Филиповски, Сташа Станојевић, Горан Милић, Милан Радин, Александар Мирковић и Ђорђе Комленски. Заједнички су оценили да су односи између две земље пријатељски и искрени, да постоји простор за унапређење сарадње у многим областима. Захвали су се на подршци коју Кипар пружа Србији на њеном европском путу и на разумевању и доследности по питању територијалног интегритета Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја