Среда, 17. октобар 2007.

Обележен Светски дан борбе против сиромаштва

Народна скупштина Републике Србије обележила је 17. октобар, Светски дан борбе против сиромаштва организовањем Округлог стола под називом „Млади и сиромаштво“.Народна скупштина Републике Србије обележила је 17. октобар, Светски дан борбе против сиромаштва организовањем Округлог стола под називом „Млади и сиромаштво“. Домаћин скупа био је Одбор за рад, борачка и социјална питања, који у сарадњи са Уједињеним нацијама, већ четири године обележава овај дан.

Народним посланицима, представницима Министарства за омладину и спорт, Сталне конференције градова и општина и представницима преко 40 невладиних организација које се баве питањима младих, у својству домаћина обратио се Мехо Омеровић, председник Одбора за рад, борачка и социјална питања. Он је истакао да је данашњи дан у Србији посвећен питању сиромаштва младих, са циљем д се оно смањи и искорени.Тим пре, што у свету једна петина ове популације живи са мање од једног долара дневно, а у Србији половину укупног броја незапослених чине млади.

Учесницима округлог стола обратили су се и Ленс Кларк, стални координатор УН у Србији, Снежана Самарџић-Марковић, министар за омладину и спорт у Влади Републике Србије, Јудита Рајхенберг, директор УНИЦЕФ-а за Србију и Хрватску и Тинде Ковач-Церовић, саветник потпредседника Владе Србије за образовање и социјална питања. Глумац Михајло Лађевић прочитао је заједничку поруку светске акције „Устанимо, проговоримо против сиромаштва и неједнакости“, која се чита широм света поводом обележавања Светског дана борбе против сиромаштва.

Учесници округлог стола посебно су истакли највеће проблеме са којима се данас сусрећу млади у Србији. Према подацима УНИЦЕФ-а, око 300 хиљада деце и младих у Србији живи у сиромаштву. Економски развој је важан, али не и довољан, јер само ако је праћен мерама за смањење сиромаштва може дати конкретне резултате, речено је у расправи.

Министарство за омладину и спорт, у циљу развоја политике младих, припрема Националну стратегију за младе која обухвата питања запошљавања, неформалног образовања, здравља, безбедности, квалитетног слободног времена, заштите права, социјалне заштите и друга питања која ће омогућити боље и квалитетније предулсове за развој младих у Србији.

Учесници скупа сложили су се да се само заједничким радом владиног и невладиног сектора, привредних чинилаца, међународних организација, медија и уз укључивање младих у конкретно решавање проблема, могу обезбедити мере које ће смањити сиромаштво младих у читавом свету. Млади у Србији, од којих се очекује да буду носиоци транзиције, расли су у периоду највећих криза у друштву и зато се данас, највећа пажња мора посветити њима и њиховим проблемима како би им се омогућило да заиста остваре своју улогу ноцилаца промена у земљи, закључили су учесници Округлог стола.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1