30. мај 2023. Учесници састанка

30. мај 2023. Учесници састанка

Уторак, 30. мај 2023.

Састанак чланова Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова са делегацијом Бундестага

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова др Муамер Бачевац и чланови Одбора састали су се данас са делегацијом Одбора за људска права и хуманитарну помоћ немачког Бундестага, који бораве у посети Народној скупштини.


Др Муамер Бачевац је упознао саговорнике са радом и надлежностима Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, посебно указујући на значај његове контролне улоге, кроз разматрање тромесечних извештај о раду надлежног Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, као и кроз разматрање годишњих извештаја о раду Заштитника грађана и Повереника за заштиту равноправности. Због актуелности проблема, Одбор нарочиту пажњу посвећује питању борбе против фемицида и унапређењу положаја ромске националне мањине, посебно радећи на сузбијању дечјих бракова, истакао је Бачевац.

Говорећи о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова су нагласили да је на делу кршење права Срба на КиМ и указали да државе Квинте треба да предузму оштрије мере према Приштини да би се што пре зауставило насиље, како не би дошло до ескалације сукоба, чије би се последице осећале на целом Балкану.

Делегација посланика Бундестага, предвођена Ренатом Алт, интересовала се за питање положаја LGBTIQ популације у Србији и за услове под којима је одржан Европрајд у Србији 2022. године. Интересовали су се и за положај националних мањина и за приоритете у раду Одбора и могоћностима за дијалог и сарадњу између посланичких група у Народној скупштини.

Састанку су присуствовали, поред др Бачевца и чланови Одбора доц. др Биљана Ђорђевић, др Анна Орег, проф. Зоран Радојичић, Сандра Јоковић и Андријана Васић, који су изнели своја мишљења и ставове на наведене теме.

Саговорници су разменили искуства у раду два одбора, оцењујући да су теме као што су равноправност полова, борба против фемицида и насиља у породици од општег интереса за свако друштво. На састанку је било је речи и о актуелној ситуацији у Европи и ефектима рата у Украјини на Србију и Немачку.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја