30. јануар 2020. Председница Гојковић и министар спољних послова Републике Таџикистан Сироџидин Мухридин

30. јануар 2020. Председница Гојковић и министар спољних послова Републике Таџикистан Сироџидин Мухридин

Четвртак, 30. јануар 2020.

Гојковић примила министра спољних послова Таџикистана

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић примила је данас министра спољних послова Републике Таџикистан Сироџидина Мухридина са којим је разговарала о унапређењу парламентарне, али и свеукупне сарадње Републике Србије и Републике Таџикистан.


Председница Народне скупштине оценила је у контексту обележавањa 25 година од успостављања дипломатских односа Србије и Таџикистана, да две државе немају довољно активну парламентарну сарадњу, те је ово прилика да се отвори нова страница у билатералним односима и да се оствари сарадња парламената на свим нивоима, од председничког до нивоа радних тела и група пријатељстава оба парламента, али и сарадње националних делегација у међународним организацијама. Гојковић је истакла да би, након предстојећих избора у обе државе, ток будуће сарадње парламената требало утврдити потписивањем споразума и реализацијом узајамних посета.

Гојковић је захвалила министру Мухридину на принципијелном ставу Републике Таџикистан у погледу непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Косова и поштовања суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије, као и међународног права.

„Захвални смо што Таџикистан спада у ону групу држава света које имају разумевања за Републику Србију, које поштују међународно право, одлуке УН, Резолуцију 1244, територијални интегритет и суверенитет Србије. Значи нам када имамо подршку на међународном нивоу од стране држава које разумеју да је питање Косова и Метохије поставило опасан преседан, а Србија остаје посвећена дијалогу којим ћемо компромисно решити свако питање које може да побољша живот свих грађана“, поручила је председница Гојковић.

Министар спољних послова Републике Таџикистан Сироџидин Мухридин, који борави у званичној посети Србији, истакао је важност улоге парламентарне сарадње за укупне односе двеју држава и своју посету Србији оценио као корисну за њихово унапређење. Он је навео да Таџикистан у потпуности разуме питање тзв. Косова и да ће наставити да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и у будућности. Он је такође оценио да поред развоја парламентарне сарадње, две државе могу остварити плодну сарадњу у области економије, енергетике, али и пољопривреде и инвеститиција.

На састанку је заједнички оцењено да у односима двеју држава постоји велики простор за сарадњу, уз оцену да је парламентарна дипломатија важан сегмент за унапређење билатералних односа. Саговорници су разменили мишљења и о начинима обележавања 25 година од успостављања дипломатских односа, али и питањима заштите животне средине, климатских промена и питању вода и плаве економије.

Састанку председице Гојковић и министра Мухридина присуствовао је и председник Посланичке групе пријатељства са Таџикистаном Драгомир Ј. Карић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2