6. фебруар 2023. Учесници састанка

6. фебруар 2023. Учесници састанка

Понедељак, 6. фебруар 2023.

Састанак чланова Посланичке групе пријатељства са Азербејџаном и амбасадорa Азербејџана у Србији

Председник Посланичке групе пријатељства са Азербејџаном Душан Марић и чланови групе, разговарали су у Дому Народне скупштине са амбасадором Азербејџана у Србији Њ.Е. Камилом Хасијевим.


Председник Душан Марић, пожелео је добродошлицу амбасадору и указао на традиционално добре и пријатељске односе двеју земаља. Подсетио је на скорашњу посету председника Србије Александра Вучића Бакуу, када се састао са председником Азербејџана Илхамом Алијевим, што додатно говори о одличним билатералним односима двеју земаља.

Марић је изразио захвалност руководству Азербејџана на принципијелном ставу о непризнавању такозваног Косова и подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије у бројним међународним организацијама. Нагласио је да Србија придаје посебан значај стратешком партнерству са Азербејџаном, а да је у наредном периоду потребно да заједнички радимо на снажењу економске и сваке друге сарадње.

Амбасадор Азербејџана Камил Хасијев се сложио са председником Марићем да су односи две земље на високом нивоу, истакавши да постоји простор за сарадњу у области културе, пољопривреде, економије а нарочито у области енергетике. Изразио је наду да ће пројекат гасовода који је дошао до Бугарске бити ускоро готов и да ће азербејџански гас ускоро стићи и до Србије.

Амбасадор Хасијев поновио је да његова земља као искрени пријатељ Србије остаје при свом ставу по питању такозваног Косова и навео да ће Азербејџан наставити да пружа подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Састанку су присуствовали чланови Посланичке групе пријатељства, мр Данијела Вујичић, Заим Реџеповић, Драгиња Влк, Срђан Миливојевић, Јахја Фехратовић, Родољуб Станимировић и Стефан Јовановић.

Заједнички су оценили да постоји простор за унапређење сарадње у области економије, културе, туризма, омладине као и унапређењу сарадње на плану родне равноправности. Подсетили су да је прошле године обележено 25 година од успостављања званичних дипломатских односа и осврнули се на инфраструктурне пројекте и присутне азербејџанске компаније у Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2