24. новембар 2022. Учесници састанка

24. новембар 2022. Учесници састанка

Четвртак, 24. новембар 2022.

Састанак чланова Посланичке групе пријатељства са Француском са делегацијом Сената Републике Француске

У Дому Народне скупштине одржан је састанак председнице Посланичке групе пријатељства са Француском мр Јадранке Јовановић и чланова те групе са делегацијом Сената Републике Француске, коју предводи председник Сената Жерар Ларше.


На почетку састанка председница ПГП са Фрацуском изразила је задовољство посетом председника Сената Француске, имајући у виду да је ово прва званична посета председника Сената српском парламенту. Јадранка Јовановић је истакла да су билатерални односи две земље традиционално и историјски блиски и пријатељски и бележе стални напредак. Карактерише их јачање и константно унапређење сарадње на свим пољима, као и редован политички дијалог. Посебан значај билатералним односима дала је недавна посета председника Србије Александра Вучића Француској, када се сусрео са председником Емануелом Макроном, као и посета Е. Макрона Србији 2019. године, када је потписано 25 споразума из области културе, просвете, јавне управе, енергетике, спорта, безбедности и наменске индустрије.

Јовановић је изразила задовољство чињеницом да је у овом сазиву формирана Посланичка група пријатељства са Француском коју броји 73 народна посланика, и чини је једном од бројнијих Група у парламенту Србије.

Јовановић је поздравила досадашње, али и будуће инвестиције из Француске у привреду Србије и истакла да наша земља пружа повољан привредни амбијент за стане инвеститоре. Додала је да је Француска осма на листи највећих инвеститора у српску привреду, и указала на неке од највећих пројеката, као што су аеродром „Никола Тесла“, београдски метро, изградња постројења за прераду отпада у Винчи.

Јовановић је оценила да је сарадња у области ваздушног саобраћаја константна и додала да постоји простор за унапређење сарадње у области енергетике и одбране. Осврнула се на значајну сарадњу у области културе, и подсетила на потписан Споразум о кинематографској копродукцији и Споразум о сарадњи у области културе и стрипа између Србије и Француске.

Говорећи о европским интеграцијама Србије које су уједно и главни спољно- политички циљ наше земље, захвалила се на континуираној подршци Француске нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ. Осврнула се на иницијативу „Отворени Балкан“, која представља пример успешне регионалне сарадње.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Јовановић је навела да је Београд у потпуности посвећен дијалогу јер је то једини пут решавања отворених питања. Истакла је важност примене Бриселског споразума и његове најзначајније одредбе, формирања Заједнице српских општина.

Председник Сената Француске Жерар Ларше се сложио са председницом Јовановић да је билатерална сарадња на високом нивоу. Навео је да је посета председника Макрона Србији допринела продубљивању сарадње и истакао да би од велике користи било да се тај вид сарадње преточи и на међупарламентарну сарадњу. Председник Сената је нагласио да се залаже за неизоставну примену и испуњење свих договора и споразума, између осталог и за пуну примену Бриселског споразума.

Учешће на састанку су узели и председница групе пријатељства Сената Француске за Западни Балкан Марта де Сидрак и председник групе пријатељства Француске са Србијом Микаел Вале који су том приликом указали на одличну досадашњу сарадњу и додали да постоји простор за њено додатно унапређење. Изнета је идеја да се сарадња развије на нивоу локалних заједница две државе.

На састанку су говорили и чланови ПГП са Француском др Александра Томић, Снежана Пауновић, прим. доц. др Дарко Лакетић и Ана Миљанић, који су заједнички оценили ће ова посета француске парламентарне делегације дати значајан импулс међупарламентарној сарадњи, и закључили да постоји простор за интензивирање сарадње, кроз узајамне посете парламентараца и званичника две земље.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5