7. фебруар 2022. Учесници састанка

7. фебруар 2022. Учесници састанка

Понедељак, 7. фебруар 2022.

Састанак чланова Посланичке групе пријатељства са Француском и амбасадора Француске у Србији

У Дому Народне скупштине састали су се чланови Посланичке групе пријатељства са Француском са амбасадором Француске Републике у Републици Србији Њ.Е. Пјером Кошаром.


Састанак је организован на иницијативу председнице Посланичке групе пријатељства са Француском мр Јадранке Јовановић која је била спречена да присуствује састанку због болести.  Тим поводом састанак је водила  чланица групе пријатељства Дубравка Филиповски, на чему јој се мр Јадранка Јовановић посебно захвалила.

Чланица ПГП са Француском Дубравка Филиповски је на почетку указала на традиционално пријатељство Француске и Србије, које је током историје прошло кроз разне фазе и које је успевало да одоли разним изазовима и искушењима. Нагласила да је у протекле три године забележено више посета парламентарних делегација Републике Француске нашој земљи и додала да је размена посета веома важна јер доприноси унапређењу укупних билатералних односа. Такође, осврнула се на успешну посету Србији председника Републике Француске Емануела Макрона 2019. године, као и на посету председника Србије Александра Вучића Француској у фебруару 2021. године.

Дубравка Филиповски је упознала амбасадора са податком да у овом сазиву Посланичку групу пријатељства са Француском чини 88 народних посланика. Истакла је да је Народна скупштина у ПС Франкофоније из статуса посматрача, у јулу 2019. године, постала придружени члан ПС Франкофоније, која представља важну међународну организацију, чије чланице сарађују на пољу културе, науке, економије, правде и мира.

Подвукла је да је Србија кључни фактор стабилности у региону, и да јасно показује своју европску оријентацију. „Свесни смо недвосмислене подршке коју Француска пружа Србији у процесу евроинтеграција“, навела је Филиповски и истакла да су европске интеграције и даље главни стратешки приоритет Србије. Додала је да је Србија спремна, да после отварања кластера 1 и 4, отвори и кластер 3 у преговарачком процесу и изразила наду да ће се процес проширења несметано наставити у наредном периоду. Филиповски је исткала да Србија поздравља што је Француска означила Западни Балкан као регион од посебног стратешког значаја за Европску унију током свог председавања Саветом ЕУ. „Оцењујемо као важним став председника Макрона да је Западни Балкан више од суседства и да представља срце Европе“, навела је она, и додала да очекују најаву посебне конференције о Западном Балкану која би додатно подстакла интегративне процесе региона.

Филиповски је и говорила и о низу реформских процеса које Србија покренула, међу којима је најзначајнија измена Устава у области правосуђа, што је позитивно утицало и на поверење грађана у процес евероинтеграција. Истакла је да је Србија повећала проценат усаглашености са спољнополитичким ставовима са 46 одсто на 62, што такође указује на посвећеност Србије процесу евроинтеграција.

На састанку је било речи и о регионалној сарадњи којој Србија посвећује посебну пажњу, као и о економској сарадњи Србије и Француске, која је надмашила промет од 1,1 милијарде евра.

Амбасадор Пјер Кошар је поздравио присутне и истакао да је пре три месеца изабран за амбасадора и да је велики утисак на њега оставила чврстина и снага пријатељства два народа, о чему сведоче и контакти са челницима и другим структурама у друштву. Уверио се у велику заинтересованост француских предузећа да послују у Србији, и навео да су поред потписаног уговора са француском компанијом "Ванси" о концесији аеродрома „Никола Тесла“, изградње метроа, интересовање за инвестирање у Србији показала и француска предузећа која се баве облашћу заштите животне средине.

Амбасадор је навео да се активности Француске развојне агенције у Србији, знатно увећавају. Оценио је важним унапређење односа у области културе, нарочито у години када је Нови Сад проглашен за европску престоницу културе. Ставио је акценат на Франкофонију, као и на учење француског језика школске деце у Србији. Такође је навео да је један од приоритета и повећање броја стипендија за српске студенте у Фрнацуској.

Амбасадор је указао на одличну билатералну сарадњу, о чему сведоче узајамне посете високих званичника две земље.

Када је реч о европској перспективи Србије, амбасадор је истакао да ће Француска дати пуну подршку Србији на том путу.

Саговорници су разговарали о предстојећим изборима који ће бити одржани, како у Србији, тако и у Француској ,и изразили наду да ће се по конституисању парламената, убрзо формирати и посланичке групе пријатељстава.

Састанку су присуствовали чланови Посланичке групе пријатељства са Француском, Весна Ивковић, Јован Палалић, Младен Бошковић, Наташа Ивановић, Ана Миљанић и Предраг Милошевић.

Учесници састанка разменили су мишљења о европској перспективи Србије, отварању кластера, унапређењу сарадње у области инфорамационих технологија, као и у областима образовања и туризма.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2