31. март 2021. Чланови Посланичке групе пријатељства са Уједињеним Арапским Емиратима

31. март 2021. Чланови Посланичке групе пријатељства са Уједињеним Арапским Емиратима

Среда, 31. март 2021.

Састанак чланова Посланичке групе пријатељства са Уједињеним Арапским Емиратима и Посланичке групе пријатељства са Србијом у Парламенту УАЕ

Председница Посланичке групе пријатељства са УАЕ Јелена Жарић Ковачевић и чланови ПГП одржали су данас, онлајн састанак са Посланичком групом пријатељства са Србијом у Парламенту УАЕ.


Теме састанка су биле јачање парламентарне и билатералне сарадње, борба против Корона вируса, оснаживање жена и младих и њихова већа заступљеност у законодавној и извршној власти, као и у приватном сектору.

На самом почетку састанка, председница ПГП са УАЕ Јелена Жарић Ковачевић поздравила је у име председника Народне скупштине, свих народних посланика и у своје лично име све присутне представнике Парламента УЕА.

Упознала је саговорнике са врло интензивном билатералном сарадњом и бројним заједничким пројектима оствареним између наше две земље.

Јелена Жарић Ковачевић је изразила задовољство на успешно организованој посети председника Вучића УАЕ. Том приликом је договорена заједничка изградња фабрике за производњу кинеске вакцине Sinopharm против Ковида 19 у Србији, у сарадњи са Кином. Захвалила се на медицинској помоћи те земље у борби против пошасти која је захватила цео свет.

Подсетила је на недавно одржан видео састанак са полазницима Колеџа националне одбране из Уједињених Арапских Емирата, којима је презентован рад Народне скупштине и радних тела. Она је упознала присутне са податком да ПГП са УАЕ чини 72 народна посланика, што је знатно већи број у односу на претходни сазив и што додатно говори да су народни посланици препознали добру сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима. Такође, осврнула се на потписан Споразум о парламентарном удружењу пријатељства између два парламента, који представља одличан основ за развој парламентарне сарадње

У разговору су учествовали и чланови ПГП са УАЕ др Муамер Зукорлић, Снежана Пауновић, Невена Ђурић, Станислава Јаношевић и Милан Илић.

Др Муамер Зукорлић је говорио о одличним односима два парламента, нарочито о односима који у последње време иду узлазном линијом, посебно у области економије, што се даље преноси на целокупне друштвене и културне односе. Говорио је о односима два мултицивилизацијска света, у овом случају једне муслиманске и једне хришћанске православне земље у Европи, који су далеко бољи у односу на билатералне односе других земаља.

Снежана Пауновић је говорила о заступљености жена у парламенту и изразила наду да ће се у скупштинској процедури ускоро наћи закон о родној равноправности који ће допринети још већој заступљеност жена у парламенту и у извршној влати.

Невена Ђурић и Милан Илић говорили су о већој заступљености младих у овом сазиву парламента и о добром одговору здравственог система и руководстава Србије у борби против Ковида 19. Такође, упознали су саговорнике са успешним спровођењем вакцинације, као и са чињеницом да су у Србији на располагању четири врсте вакцина и да је Србија отворила врата за друге грађане суседних земаља да се вакцинишу.

Станислава Јаношевић је упознала саговорнике са економским мерама које је Србија спровела у време пандемије, једнократној помоћи у износу од 100 евра свим пунолетним грађанима, као и двократној помоћи која ће бити исплаћена у текућој години. Такође, у последња четири месеца изграђене су две ковид болнице, што додатно говори о капацитету Србије.

Председница ПГП са Србијом Сара Мухамед Амин Фалакниз се сложила да је сарадња две земље на изузетном нивоу. Изразила је наду да ће се у будућности разменити посете парламентараца и да ће се сарадња у области културе, туризма, пољопривреде, енергетике и образовања додатно унапредити.

Споменула је инвестиције своје земље које су присутне у Србији и изразила наду да ће и српске инвестиције заузети своје место у Уједињеним Арапским Емиратима.

Чланови ПГП са Србијом говорили су о епидемиолошкој ситуацији у њиховој земљи, истакавши да је више од 80 одсто грађана вакцинисано и да је урађено око 37,5 милиона ПЦР тестова. Такође, навели су да је у Федералном националном савету УАЕ заступљено 50 одсто жена и 25 одсто младих посланика.

Учесници састанка су закључили да је сарадња између две земље на високом нивоу и да постоји простор за још интензивнијом парламентарном сарадњом.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 10. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја