24. јул 2021. Обраћање Верољуба Арсића на заседању Интерпарламентарне скупштине православља

24. јул 2021. Обраћање Верољуба Арсића на заседању Интерпарламентарне скупштине православља

Четвртак, 29. јул 2021.

Обраћање Верољуба Арсића на заседању Интерпарламентарне скупштине православља

Шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС Медитерана Верољуб Арсић и члан сталне делегације Тијана Давидовац учествовали су на 28. Генералној скупштини Интерпарламентарне скупштине православља (ИСП), на Криту од 23. до 25. јула 2021. године.


Главна тема Генералне скупштине била је ,,Будућност света, будућност Европе након пандемије’’. Заседању су присуствовали представници националних делегација у Интерпарламентарној скупштини православља, представници православне цркве из многих држава, посматрачи и гости из међународних парламентарних организација, као и представници локалних власти.

У свом обраћању на Генералној скупштини, шеф сталне делегације Народне скупштине у ПСМ Верољуб Арсић истакао је да због пандемије COVID-19 данас већина наших економија доживљава велику економску кризу, те да чланови парламената треба да играју кључну улогу у одређивању начина на који ће обновити своје економије. Економски панел Парламентрне скупштине Медитерана за трговину и инвестиције је корисно средство за промоцију доброг економског управљања и за предлагање нових оријентација за инклузивнији, зеленији и одрживији Медитеран. Навео је да тамо где се економска криза комбинује са политичком нестабилношћу, регион Медитерана се суочава са опасном безбедносном ситуацијом, те с тог разлога ПСМ је организовала неколико састанака о борби против тероризма у сарадњи са Уједињеним нацијама. С тим у вези сарадња са новом канцеларијом УН у Катару ће пратити спровођење програма о Улози парламената у суочавању са тероризмом и насилним екстремизмом који води до тероризма.

Оценио је да регион Медитерана није само политичка „врућа тачка“, те да ће и климатске промене утицати на исти у већини случајева, као и да је ове недеље ПСМ присутан на Г20. Упознао је присутне да ће ПСМ присуствовати и на КОП26 и КОП22 како би се створио замах да се осигура да владе предузму кораке за усклађивање националних стратегија са циљевима Париског споразума и УН Агенде до 2030. године. Истакао је да чланови парламената имају озбиљне одговорности у одговору на данашње изазове и предузимању будућих изазова, као и верске вође како би се подстакли људи да брину једни за друге, да се поштују и да поштују наше окружење.

У име ПСМ је упутио позив присутнима да се 2022. године у Риму настави међуверски дијалог под покровитељством ПСМ.