Петак, 10. новембар 2006.

Европска комисија позитивно оценила рад Народне скупштине

Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић учестововао је данас у раду пленарног састанака «Унапређеног сталног дијалога» Србије са Европском унијом.Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић учестововао је данас у раду пленарног састанака «Унапређеног сталног дијалога» Србије са Европском унијом.

Обраћајући се учесницима састанка, председник Марковић је изразио задовољство што Србија од данас има нови Устав. Усвајањем Уставног закона стекли су се услови да нови Устав Републике Србије, који је Народна скупштина једногласно усвојила на првој посебној седници 30. септембра 2006. године и који су грађани потврдили на референдуму одржаном 28. и 29. октобра, а Народна скупштина свечано прогласила 8. новембра 2006. године, почне да се примењује од часа проглашења. Он је поновио да је још 26. јула 2006. године, на претходном састанку «Унапређеног сталног дијалога» известио детаљно о току рада на промени Устава, разјаснио и упозорио на отежавајуће околности у том процесу, али и најавио да ће учинити све да се консензус постигне и Устав донесе у што краћем року. Председник Марковић је подсетио да је одмах по једногласном усвајању текста Устава у Народној скупштини, што је једна врста «политичког чуда», упутио писмо Амбасадору Делегације Европске комисије у Србији Жосепу Љоверасу у коме га је обавестио о процесу доношења новог Устава Републике Србије и стварању демократских законских претпоставки пуне уставне реформе. Он је истакао да је веома важно за даљу демократизацију друштва то што се Уставом прецизира да се достигнута људска и мањинска права не могу смањивати.

Говорећи о Извештају Европске комисије о напретку Србије у 2006. години, посебно о делу који се односи на рад Народне скупштине, председник Марковић је истакао да позитивна, а детаљна оцена напретка који је Народна скупштина остварила и њему лично ласка, али такође пред Народну скупштину, као кључну институцију која за пуни капацитет мора да отклони уочене проблеме, оставља изазове за будућност.

Европска комисија сачинила је и 8. новембра објавила редовни годишњи Извештај о напретку Србије у процесу придруживања Европској унији за 2006. годину, у коме је рад Народне скупштине Републике Србије позитивно оцењен.

У делу Извештаја који се односи на рад Народне скупштине истиче се да је Народна скупштина наставила интензивну законодавну активност, а посебно се апострофира усвајање измена и допуна Пословника о раду којим је омогућено преузимање надлежности са Државне заједнице Србија и Црна Гора, пре свега у области контроле војске и међународне парламентарне сарадње. Рад Народне скупштине је у 2006. години оцењен као транспарентан и отворен за јавност, истакнуто је благовремено и свеобухватно издавање Информатора Народне скупштине у складу са одредбама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Такође је позитивно оцењена и пракса председника Народне скупштине да редовно, тромесечно, подноси извештај јавности и представницима међународних организација о раду Народне скупштине. Рад скупштинских одбора оцењен је позитивно, поздрављено је формирање Одбора за локалну самоуправу и рад Одбора за европске интеграције, који је наставио своју досадашњу активност на имплементирању европских стандарда. Формирање Одељења за усклађивање домаћих прописа са законодавством Европске уније, истиче се као искорак уз напомену да је рад овог одељења тек почео.

У Извештају Европске комисије наводи се и да Народној скупштини и даље недостају стручни кадрови, као и да су у процесу доношења неких закона остављани кратки рокови за правно усклађивање, да још увек није извршен избор заштитника грађана, иако је закон усвојен још 2005. године, а постоји и низ отворених питања везаних за праћење избора, ажурирање бирачких спискова и финансирање изборних кампања, наводи се у Извештају.

У закључку о раду Народне скупштине у 2006. години наводи се да даљи напредак треба очекивати у складу са последњим изменама Пословника о раду.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
субота, 13. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја