8. фебруар 2022. Учесници састанка

8. фебруар 2022. Учесници састанка

Уторак, 8. фебруар 2022.

Састанак народних посланика са Београдским надбискупом, главним војним капеланом, другим секретаром Београдске надбискупије и представником Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама

Делегација Народне скупштине, на челу са народном посланицом Андријаном Аврамов данас се састала са Београдским надбискупом и метрополитом монсињором Станиславом Хочеваром, потпуковником и главним војним капеланом дон Гораном Аврамовим, другим секрeтaром Београдске надбискупије дон Александром Нинковићем и представником Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Гаврилом Грбаном.


Народна посланица Андријана Аврамов на почетку састанка истакла је да јој је велика част што се данас укaзала прилика за одржавање састанка као припадница католичке вероисповести. Данашњи сусрет је важан из разлога што се могу разменити искуства обе стране где народни посланици могу да саслушају и сагледају положај католичке заједнице у Србији. Саговорници су отворили теме положаја католичке цркве и католика у Републици Србији, сарадње католичке и српске православне заједнице, али и сарадње свих заједница у региону и свету. Између oсталог на састанку се говорило и о улози Каритаса у Републици Србији.

Присутнима се обратила и Весна Марковић, шеф Делегације ОЕБС-a и члан Међународне мреже парламентараца „Freedom of religion or belief“, Душица Стојковић заменица председнице Одбора за европске интеграције која се захвалила на данашњем сусрету. Састанку је присуствовала и народна посланица Розалија Екрес, која је пренела поздраве Посланичке групе Савеза војвођанских Мађара и народни посланик др Муамер Бачевац председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар је искористио прилику да истакне битну везу између науке и религије, односно универзитета и цркве. Оценио је да је битно да се очува стални дијалог и навео је да је овај сусрет користан баш у том смислу, те да је битно да се ради на решавању појединих отворених питања која се тичу положаја Католичке цркве у Србији.

Главни војни капелан дон Горан Аврамов истакао је да Војномедицинска академија нема адекватан богослужбени простор за припаднике католичке вероисповести и да се за ово питање тражи решење. Он је рекао да капелани међусобно одлично сарађују и да је улога религије да приближи људе једне другима, а не да их раздваја. Навео је и добру сарадњу са Националном гардом Охаја, која је капеланима доделила ордење за толеранцију и верску сарадњу, односно промовисање мира и јединства. Истакао је и то да би Српска католичка заједница могла много да помогне у процесу евроинтеграција Србије.

Други секретар Београдске надбискупије дон Александар Нинковић је навео да се однос верских заједница базира на образовању и да је Народна скупштина место из ког треба да потекне импулс на који начин верске заједнице треба да се односе једна према другој.

Саговорници су закључили састанак уз договор да ће доћи до поновног сусрета и даље сарадње.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2