30. новембар 2021. Обележавање јеврејског празника Ханука у Народној скупштини

30. новембар 2021. Обележавање јеврејског празника Ханука у Народној скупштини

Уторак, 30. новембар 2021.

Обележен јеврејски празник Ханука у Народној скупштини

Јеврејски празник Ханука, обележен је данас у Народној скупштини, у организацији Посланичке групе пријатељства са Израелом и амбасаде Државе Израел у Републици Србији.


Председник Народне скупштине Ивица Дачић честитао је празник свим Јеврејима и Држави Израел и пожелео да га прославе окружени миром и љубављу својих породица, посвећени једни другима, онако како налаже дуга традиција.

„Србија и српски народ и Израел и јеврејски народ су пријатељи, то су били током целе своје заједничке историје, и када смо били жртве и када смо били победници.“, навео је Дачић. Он је изразио и уверење да ће та наша славна, заједничка историја бити и обавеза да будемо окренути једни другима и да заједно градимо добру будућност.

Председник Парламента Израела Мики Леви обрато се скупу видео поруком, истичући да се на овај начин обележавају добри односи наших народа и парламената. Везе између Србије и Израела су јаке и одолевају различитим изазовима, навео је Леви. Он је истакао и да се наредне године обележава 30 година од успостављања дипломатскх односа Србије и Израела, a да добрим односима доприноси и недавно отварање представништва Привредне коморе Србије у Јерусалиму.

Председник Посланичке групе пријатељства са Израелом проф. др Владимир Маринковић честитао је празник и указао да институције Републике Србије имају квалитетан однос према јеврејској заједници, о чему сведочи усвајање Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама холокауста које немају живих законских наследника, консезусом народних посланика. Он је оценио да активности посланичких група пријатељства два парламента дају значајан допринос међупарламентарној сарадњи.

Учесницима скупа се обратио и председник Посланичке групе пријатељства са Србијом у Парламенту Израела Боаз Топоровски, такође путем видео поруке. Навео је да је ово прилика да, у духу празника Хануке, отерамо мрак и распростремо светлост.

Догађају су присуствовали и амбасадор Државе Израел у Србији Јахел Вилан и рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел.

Након обраћања, рабин Исак Асиел започео је са паљењем Ханука свећа, након чега је наступио хор „Браћа Барух“.


Фото галерија


Видео (1)

Уторак, 30. новембар 2021. | обележавање јеврејског празника Хануке 30.11.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2