Потписан Меморандум о сарадњи Народне скупштине и Вестминстерске фондације за демократију

Потписан Меморандум о сарадњи Народне скупштине и Вестминстерске фондације за демократију

Уторак, 5. јул 2011.

Потписан Меморандум о сарадњи Народне скупштине и Вестминстерске фондације за демократију

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић и извршна директорка Вестминстерске фондације за демократију Линда Дафилд потписале су данас у Дому Народне скупштине Меморандум о сарадњи између Народне скупштине и Вестминстерске фондације за демократију у реализацији пројекта „Јачање законодавних и контролних капацитета Народне скупштине“.


Циљ пројекта је примена искустава Парламента Велике Британије и парламената земаља чланица Европске уније у Народној скупштини, пре свега у области њене законодавне и контролне функције.

Пројектом је, такође, предвиђено унапређење капацитета Службе Народне скупштине и обука народних посланикаса циљем контроле рада Владе, као и унапређења истраживачких капацитета Службе Народне скупштине за потребе рада народних посланика.

Пројекат ће бити реализован одржавањемвише семинара, радионица и тренинга за народне посланике и запослене у Служби Народне скупштине.

Након потписивања Меморандума, председници Административног одбора Ненад Константиновић, Законодавног одбора Влатко Ратковић, Одбора за правосуђе и управу Бошко Ристић, Одбора за европске интеграције Ласло Варга, Одбора за рад, борачка и социјална питања Мехо Омеровић и заменица председника Одбора за финансије Бранка Љиљак

састали су се са делегацијомДоњег дома Парламента Велике Британије. У делегацији су били посланициЏон Глен, Џефри Марк Доналдсон и Крис Еванс, као и са представници Вестминстерске фондације за демократију.

Председници скупштинских одбора поздравили су овај вид међупарламентарне сарадње иупозналигосте са организацијом и радом Народне скупштине.

Британски парламентарци изнели су искуства из рада Парламента и посебно указали на позитивна искуства из рада надзорних одбора, који контролишу све владине ресоре и у којима се дефинишу политике у појединим областима. Рад надзорних одбора је за јавност најинтересантнији зато што се у њима анализирају законска решења ињихово спровођење. Истакли су да је предуслов за добру управу добар надзор над радом владе, парламента и других органа власти.

Гости из британског Парламента указали су на важну улогу истраживачког одељења, које треба да помаже посланицима у раду.

Председник Административног одбора Ненад Константиновић истакао је да је реформа Народне скупштине започета пре тре години и да су од тада донети Закон о Народној скупштини и нови Пословник, као и да је данас усвојена Одлука о организацији и раду Народне скупштине и а да ће ускоро бити донета и одлука о систематизацији радних места. Осим тога, формира се саветодавно тело које ће анализирати прелоге закона који су у скупштинској процедури и тако помоћи народним посланицима у раду.

Константиновић је истакао да су Пословником већ успостављени некиоблици контроле власти, као што су јавна слушања о појединим предлозима закона,уведени су институт постављања посланичких питањаи одговарања на посланичка питања у вези са актуелном темом, разматрања извештаја о раду независних регулаторних тела, у одборима, а уводи се и Е-парламент. Кључно питање јестеуспостављање јасног механизма контроле над радом Владе, рекао је Константиновић. Такође је указао на недовољну подршку помоћ стручне службе НС народним посланицима.

Председник Одбора за правосуђе и управу Бошко Ристић истакао је потребу јачања Народне скупштине као представничке институције ињене контролне и надзорне улоге. Такође је рекао да је Народна скупштина у овом сазиву усвојила велики број закона и других аката, али да има проблема у њиховом спровођењу закона због тога што за то нису изграђене институције. Ристић је оценио да Народна скупштина мора унапред да утврди јасан план својих активности, као и да опозиција треба да се укључи у те активности на адекватан начин.

Председник Законодавног одбора Влатко Ратковић говорио је о значају уставно-правног института аутентичног тумачења закона и поставио питање каква субританска искуства са ангажовањем спољних експерата о важним законским предлозима.

Британске парламентарце поздравила је и председница Посланичке групе пријатељства са Великом Британијом Сузана Грубјешић, а састанку су присуствовали генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић и његов заменик Младен Младеновић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2