Уторак, 31. мај 2011.

Разговор делегација одбора за одбрану и безбедност парламената Србије и Чешке

Председник Одбора за одбрану и безбедност Душан Бајатовић и члан тог одбора Марко Ђуришић састали су се данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за одбрану и безбедност Парламента Републике Чешке, коју је предводио председник Франтишек Бублан.


Председник Одбора упознао је госте са надлежностима и радом Одбора и истакао да је током овог скупштинског мандата заокружен законодавни оквир за функционисање система одбране и безбедности земље. Усвојене су најважније стратегије и закони из области одбране и безбедности и израђен правилник о раду министарстава и агенција, у складу са стандардима и препорукама који се примењују у развијеним европским државама.

Министарства одбране и унутрашњих послова, као и обавештајне агенције подносе Одбору годишње извештаје о раду и они добро сарађују, рекао је Бајатовић и обавестио госте да ће, према новом Пословнику, у наредном скупштинском мандату бити образована два одбора - за одбрану и унутрашње послове и за контролу служби безбедности.

Бајатовић је рекао да је у Србији завршена реформа војске и да предстоји њена модернизација.
Чешки парламентарци упознали су своје домаћине са радом Одбора за одбрану и безбедност, као и начином његове сарадње и контроле надлежних министрстава. Указали су да је недавно формирана и комисија за контролу прислушкивања, која има задатак да спречи злоупотребе и кршења права грађана на приватност.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2