Понедељак, 19. новембар 2007.

Разговор делегација Одбора за европске интеграције Народне скупштине и Одбора за спољну политику Италијанског Парламента

Председник и заменик председника Одбора за европске интеграције Народне скупштине Милош Јевтић и Душан Бајатовић разговарали су данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за спољну политику Представничког дома Парламента Италије коју је предводио председник одбора Умберто Ранијери (Umberto Ranieri).Председник и заменик председника Одбора за европске интеграције Народне скупштине Милош Јевтић и Душан Бајатовић разговарали су данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за спољну политику Представничког дома Парламента Италије коју је предводио председник одбора Умберто Ранијери (Umberto Ranieri).

Разговор је потврдио познате ставове Италије о процесу европске интеграције Србије и читавог западног Балкана. Европска перспектива је стратешки избор Србије и у томе она има снажну подршку Италије, рекао је председник Ранијери и подвукао да његова земља сматра да Београд има кључну улогу у читавом региону. Италија се залаже за убрзање процеса европске интеграције Србије, а то је, како је истакао Милош Јевтић, у овом тренутку за нас значајна подршка и тај пример требало би да следе и остале утицајне чланице Европске уније.

Саговорници су указали и на значај регионалне сарадње и размене искустава са земљама које су већ прошле пут ка европским интеграцијама, посебно кад је реч о коришћењу средстава из фондова које ће Србији бити стављене на располагање након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању. Искуства Словеније, Бугарске и Румуније могу бити од користи да се наш систем учини компатиблиним и да се та средства искористе на најбољи начин, речено је у разговору.

Током сусрета, Јевтић и Ранијери су се сложили у оцени да су процес решавања статуса Косова и процес европске интеграције Србије одвојени и да у том смислу не би требало да буде никаквих условљавања за Србију. Председник Ранијери је поновио став Италије да питање Косова не тангира само територију Србије, већ и читавог региона и Европе у целини и да зато треба инсистирати на компромисном решењу, који би био прихватљив за обе стране.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4