14. април 2021. генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић са шефом Политичког сектора у делегацији ЕУ у Републици Србији Дирком Лоренцом

14. април 2021. генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић са шефом Политичког сектора у делегацији ЕУ у Републици Србији Дирком Лоренцом

Среда, 14. април 2021.

Састанак генералног секретара Народне скупштине Вељка Одаловића са шефом Политичког сектора у делегацији ЕУ у Републици Србији Дирком Лоренцом

У Дому Народне скупштине одржан је састанак генералног секретара Народне скупштине Вељка Одаловића са шефом Политичког сектора у делегацији ЕУ у Републици Србији Дирком Лоренцом, у циљу припреме Годишњег извештаја Европске комисије о напретку Србије за 2020. годину.


Вељко Одаловић је изразио задовољство због сусрета и упознао саговорника са делокругом рада и процедурама у Народној скупштини. Истакао је да је председник Парламента на почетку сазива ставио акценат на поштовање Пословника Народне скупштине и указао на чињеницу, да се сваког уторка у 9 часова одржава састанак Колегујума Народне скупштине на ком присуствују председници посланичких група, потпредседници Народне скупштине и генерални секретар. Према његовим речима, на Колегијуму се разматра рад Парламента, разговара о актуелној седници и даљем плану рада, што је резултирало чињеницом да се седнице Народне скупштине не сазивају у року краћем од седам дана, и да су на дневном реду предлози закона који су испунили неопходан услов да се налазе у скупштинској процедури 15 дана од момента подношења. С тим у вези, Одаловић је упознао Лоренца са податком да је прошле 2020. године усвојено 133 закона по редовном поступку и 12 по закона по хитном поступку, што чини 9 одсто од укупног броја донетих закона и да је од почетка ове године усвојен 21 закон, искључиво по редовном поступку.

Такође, осврнуо се на одржавање јавних слушања на одређене предлоге закона који су у скупштинској процедури и који су од посебног значаја. „ Јавна слушања су последња, завршна фаза на којима народни посланици имају прилику да разговарају са стручном јавношћу и представницима релевантних институција и на тај начин кроз подношење амандмана могу да унапреде предложене законе“, оценио је Вељко Одаловић. Информисао је да је од почетка године одржано четири јавна слушања о различитим предлозима закона и на различите теме, док их је у претходној години било три, и најавио се планира одржавање јавног слушања у организацији Одбора за уставна питања и законодавство. Саговорници су разговарали о предстојећим уставним променама, у чијем разматрању ће учешће узети шира и стручна јавност.

Генерални секретар је указао да је у 12 сазиву Народне скупштине одржано 68 седница одбора на којима се разматрали извештаји о раду министарстава и додао да је тим поводом, одржано и четири седнице ван седишта НС.

Подсетио је да је недавно у Народној скупштини усвојен Кодекс понашања народних посланика којим се народни посланици обавезују на савесно обављање своје дужности, на поштовање других посланика и грађана. Такође, осврнуо се одредбе Пословника којима се регулишу правила понашања народних посланика, као и санкције које могу бити у виду опомене или удаљавања са седнице НС, а које често прате и прописане новчане казне. Контролна улога Парламента се остварује преко тражења обавештења и објашњења народних посланика, углавном од Владе, и постављања посланичких питања представницима Владе последњег четвртка у месецу, на посебном делу седнице Народне скупштине, истакао је генерални секретар.

На састанку је било речи и о сарадњи Народне скупштине са Националним конвентом о ЕУ, који броји преко 700 невладиних организација, а генерални секретар је истакао да је сарадња између осталог, фокусирана на преговарачка поглавља 23. и 24, односно владавину права.

Састанку је присуствовао и заменик генералног секретара Срђан Смиљанић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја