29. јун 2022. Председник Народне скупштине са представницом за слободу медија Организације за европску безбедност и сарадњу

29. јун 2022. Председник Народне скупштине са представницом за слободу медија Организације за европску безбедност и сарадњу

Среда, 29. јун 2022.

Састанак председника Народне скупштине са представницом за слободу медија ОЕБС

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић сусрео се данас са представницом за слободу медија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Терезом Рибеиро која борави у посети Београду.


Разговор је био посвећен активностима које Република Србија спроводи у циљу унапређења слободе медија. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић истакао је да Србија придаје велики значај питању слободе медија и сарадњи са представником ОЕБС за ову област. Напоменуо је да је Србија наставила да улаже напоре у имплементацију Акционог плана за спровођење Стратегије развоја система јавног информисања за период 2020-2025. године. „У изради ових докумената, као и у њиховој имплементацији, Србија је добила значајну експертску помоћ ОЕБС, на чему смо веома захвални“, рекао је Дачић.

Председник Скупштине је информисао Рибеиро да је, у складу са Стратегијом развоја система јавног информисања, Народна скупштина у децембру 2021. године, у циљу унапређења изборних услова, уочи председничких и парламентарних избора у Републици Србији одржаних 3. априла ове године, усвојила Закон о измени и допуни Закона о електронским медијима, којим се прописују нове обавезе за све пружаоце аудиовизуелних медијских услуга, у складу са документом који је проистекао из Међустраначког дијалога о изборним условима уз посредовање Европског парламента, као и Закон о измени и допунама Закона о јавним медијским сервисима, којим се јача обавеза поштовања принципа непристрасног, правичног и уравнотеженог представљања политичких субјеката током предизборне кампање.

Представница ОЕБС за слободу медија Рибиеро изразила је задовољство због успешне постепене имплементације Стратегије развоја система јавног информисања и поновила да је њена канцеларија спремна за даљу сарадњу и пружање помоћи надлежним органима Србије. Као циљ посете Србији навела је унапређење комуникације и сарадњу по свим питањима која траже реакцију. Указала је на одговорност институција свих држава чланица ОЕБС према медијима, истакавши да су заштита новинара и толеранција у погледу активности медијских радника приоритет, као и ефикасност регулаторних тела. Рибеиро је подвукла да све државе учеснице ОЕБС треба да поштују обавезе преузете учешћем у раду Организације, а посебно у складу са Одлуком Министарског савета ОЕБС о безбедности новинара из 2018. године, те је најавила покретање новог пројекта који ће се, између осталог, бавити пружањем помоћи у имплементацији ове одлуке.

Дачић је такође рекао да су успешни резултати остварени захваљујући доброј сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији (ОМИС), која је активно учествовала у изради Медијске стратегије и Акционог плана, а сада у својству посматрача учествује у раду Радне групе за праћење спровођења овог Акционог плана за спровођење Медијске стратегије, као и у раду Радне групе Владе за безбедност и заштиту новинара.

На крају разговора, председник Скупштине је подвукао да се планирају даље измене и допуне медијских закона у складу са Акционим планом, што ће бити реализовано након конституисања парламента и формирања Владе Републике Србије.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2