21. децембар 2017. Конференција за новинаре копредседавајућих Седмог састанка ПОСП др Владимира Орлића и Едуарда Кукана

21. децембар 2017. Конференција за новинаре копредседавајућих Седмог састанка ПОСП др Владимира Орлића и Едуарда Кукана

Четвртак, 21. децембар 2017.

Усвојена Декларација и препоруке Седмог састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија

Делегације Народне скупштине и Европског парламента наставиле су рад Седмог састанка ПОСП у четвртак, 21. децембра, расправом о стању преговора о приступању и односима између ЕУ и Србије.


Настављена је размена ставова и мишљења о темама које су доминирале и првог дана рада, а то су независност правосуђа и слобода медија. Посебну пажњу посланици су другог дана рада посветили финансирању политичких партија и различитим моделима који се примењују у земљама чланицама ЕУ. Такође, разговарало се и о правима националних мањина, реализацији акционог плана за Поглавље 23, посебно у домену забране дискриминације и јачања капацитета Повереника за заштиту равноправности. Посланици су разменили мишљења и о питањима одбране и безбедности, односу према Русији, стабилности на Балкану као услову за стабилност ЕУ, мигрантској кризи и поузданости Србије као партнера у сузбијању ирегуларних миграција, функционисању Народне скупштине и парламентарној дебати, финансијској консолидацији и смањењу буџетског дефицита, капиталним издацима и стопи привредног раста у земљи, коришћењу предприступних фондова ЕУ, неопходности формирања Заједнице српских општина на КиМ, регионалном, али и руралном развоју.

Након завршене дискусије, делегације су усвојиле Декларацију и препоруке Седмог састанка ПОСП, којима се, пре свега, поздравља отварање 12 преговарачких поглавља и позивају Савет и Комисија да подрже отварање технички припремљених поглавља и истиче се да је напредак Србије у оквиру поглавља 23 и 24, али и нормализација односа у оквиру Поглавља 35, од суштинске важности за динамику преговора.

Копредседавајући Седмим састанком ПОСП Едуард Кукан поручио је, по завршетку састанка да Србија треба да искористи предстојеће бугарско, аустријско, па затим и румунско председавање Савету ЕУ, за убрзавање процеса придруживања, имајући у виду да ће се у том периоду политика проширења наћи на агенди председавања.

Председник делегације Народне скупштине др Владимир Орлић истакао је да су Европски парламент и Србија поновили заједничку подршку реформским процесима који се спроводе, као и европском путу Србије. Он је изразио задовољство што је Седми састанак ПОСП протекао у отвореној и пријатељској атмосфери, у којој су се разменила мишљења о свим темама од интереса за европске интеграције Србије.

Следећи, Осми састанка ПОСП, одржаће се 4. и 5. јула 2018. године, у Стразбуру.Видео (2)

Четвртак, 21. децембар 2017. | Седми састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија - Србија 21.12.2017.

Четвртак, 21. децембар 2017. | конференција за новинаре копредседавајућих ПОСП др Владимира Орлића и Едуарда Кукана 21.12.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
петак, 2. децембар

Цео календар догађаја