19.10.2011.  Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић на јавном слушању „Од сиромаштва до одрживости: Људи у центру инклузивног развоја“

19.10.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић на јавном слушању „Од сиромаштва до одрживости: Људи у центру инклузивног развоја“

Среда, 19. октобар 2011.

Обраћање председнице на јавном слушању „Од сиромаштва до одрживости: Људи у центру инклузивног развоја“

Сви антидискриминациони закони које смо донели и који својим одредбама побољшавају положај маргинализованих група улазе у корпус законодавства којим се боримо против сиромаштва јер су маргинализоване групе управо онај слој нашег становништва који је највише изложен сиромаштву, рекла је председница Народне скупштине на јавном слушању на тему „Од сиромаштва до одрживости: Људи у центру инклузивног развоја“.


У Дому Народне скупштине одржано је јавно слушање у организацији Одбора за смањење сиромаштва на тему „Од сиромаштва до одрживости: Људи у центру инклузивног развоја“. Међународни дан бробе против сиромаштва је 17. октобар.  Према дефиниција Европске уније, социјално укључивање је процес који омогућава да, они који су спречени да својим пуним капацитетима због свог сиромаштва, недостатка основних знања или због дискриминације, учествују у друштвеним односима и токовима, добију могућност и средства која су потребна за учешће у економском, друштвеном и културном животу и да постигну животни стандард који се сматра нормалним у друштву у којем живе.

 

У обраћању учесницима јавног слушања, председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић је рекла:

 

«Добродошли у Дом Народне скупштине у којем се, на моје велико задовољство, све чешће срећемо како бисмо, и ван сале за пленарна заседања, разговарали о темама од животног значаја за наше грађане. Изузетно ми је драго што су данас са нама и представници министарстава здравља, рада и социјалне политике, економије и регионалног развоја, као и просвете и науке Владе Републике Србије, јер је то гаранција да ће се дискусија током овог јавног слушања, које организује Одбор за смањење сиромаштва чију иницијативу искрено поздрављам, са темом “Од сиромаштва до одрживости: људи у центру инклузивног развоја“ бити веома садржајна.

 

Током дана ће бити прилике да чујемо између осталог и налазе које ће нам презентовати колега из Владе, господин Жарко Шундерић, који ће говорити испред Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва и који се односе, и на профил сиромаштва у нашој земљи. Подаци који говоре да је, на пример, у 2010. преко 9% нашег становништва ушло у категорију сиромашних изразито су узнемирујући и захтевају да се сви чиниоци друштва уједине како бисмо победили бројеве који у овом моменту раде против нас.

 

Народна скупштина у националном консензусу који - када је реч о смањењу сиромаштва и укључивању угрожених категорија нашег становништва у токове који су доступни осталим грађанима – има улогу која управо апострофира да су људи у центру. Сви антидискриминациони закони које смо донели и који својим одредбама побољшавају положај маргинализованих група улазе у корпус законодавства којим се боримо против сиромаштва јер су маргинализоване групе управо онај слој нашег становништва који је највише изложен сиромаштву.

 

Лично, дубоко верујем да је инклузија, укључивање, или, другим речима, обезбеђивање свима свега што је тековина достигнута у српском друштву, кључна је реч и у борби против сиромаштва. Зато је данашње јавно слушање изузетно важно. Закон о социјалној заштити, који смо донели марта 2011, Закон о запошљавању особа са инвалидитетом, Закон о основама образовања и васпитања, у делу који се односи на инклузивно образовање – све су то конкретне манифестације да Народна скупштина на овом пољу предузима кораке који су у њеној надлежности.

 

Поред НСРС, сваки сегмент нашег друштва има свој део одговорнисти и своју улогу у превазилажењу проблема којима ћемо се данас бавити. Поздрављајући социјални дијалог који се све интензивније развија и у овом високом дому, дозволите ми, даме и господо, да вам још једном пожелим добродошлицу у Народну скупштину Републике Србије и успешан рад».