30. март 2021. Обележавање Дана Франкофоније у Народној скупштини

30. март 2021. Обележавање Дана Франкофоније у Народној скупштини

Уторак, 30. март 2021.

Обележен Међународни дан Франкофоније

Међународни дан Франкофоније обележен је данас у Народној скупштини, а домаћин манифестације била је шефица делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини Франкофоније мр Јадранка Јовановић.


Обраћајући се присутнима, председник Народне скупштине Ивица Дачић је истакао да Република Србија искрено дели све вредности ове међународне организације чији је мото једнакост, комплементарност и солидарност, као и да је веома заинтересована да у оквиру Франкофоније развија своје односе са државама и народима који деле заједничке вредности. Зато, очекујемо да овај наш труд буде верификован и кроз пуноправно чланство у овој организацији, јер Србија тај статус заслужује, нагласио је Дачић.

Генерални секретар Парламентарне скупштине Франкофоније Жак Крабал је истакао политички значај ове манифестације. Посебно је нагласио улогу и залагање шефице делегације Народне скупштине у ПС Франкофоније мр Јадранке Јовановић, захваљујући којој је српски парламент 2019. године из статуса посматрача прешао у статус придруженог члана ове међународне парламентарне организације. Крабал у свом обраћању навео да Србија поштује језичке, верске и етничке различитости, и да управо кроз то поштовање различитости свет може доћи до јединства којем још увек тежи. Овакав догађај омогућава да културу схватимо као окосницу парламентарне дипломатије, рекао је Крабал и додао да је Франкофонија успостављена управо кроз своју културну димензију.

Председник Групе франкофоних амбасадора, амбасадор Египта у Србији Њ.Е. Амр Аглувејли захвалио се, у име ове групе на прослави у Народној скупштини, којом се крунише месец посвећен Франкофонији. Захвалио се и на опредељености Србије за пријатељство са франкофоним земљама.

Шефица делегације Народне скупштине при ПС Франкофоније мр Јадранка Јовановић навела је значај који француски језик има у формирању модерне српске државе, имајући у виду да је први модерни српски Устав рађен по узору на француске уставне повеље од 1814. и 1830. године и белгијски устав од 1830. године. Она је нагласила да је Србија у потпуности посвећена вредностима и циљевима Франкофоније, који се огледају у миру, развоју демократских вредности, поштовању људских права, заштити културног наслеђа, као и економском развоју. Франкофонија је једна од последњих организација која је задржала не само декларативно, већ и суштински речи и вредности, као што су једнакост, братство, солидарност, слобода и различитост, закључила је у свом обраћању мр Јадранка Јовановић.

Током ове манифестације, младе оперске уметнице Невена Ђоковић, Жељка Здјелар и Јана Цветковић, чланице Оперског студија при националном театру, а под менторским вођством мр Јадранке Јовановић, извеле су, уз клавирску пратњу Миливоја Вељића, терцет из опере Кармен, Жоржа Бизеа, а глумица Митра Младеновић је говорила стихове из песме „Мом белом брату“ сенегалског песника Леополда Седара Сенгора.

Обележавању Међународног дана Франкофоније присуствовали су и амбасадори франкофоних држава, држава чланица Међународне организације Фаранкофоније, ПС Франкофоније, франкофони представници међународних организација у Беогарду, као и представници Министарства спољних послова Републике Србије.


Фото галерија


Видео (1)

Уторак, 30. март 2021. | обележавање Дана Франкофоније 30.03.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
субота, 13. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја